Pate-ul vegetal Campofrio - pasta de grasimi si E-uri

Pasta vegetală analizată are o valoare energetică mare, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Grăsimile vegetale hidrogenate, adică margarina, sunt incriminate în apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi în acutizarea unor probleme hepatice. Din această cauză, în unele state folosirea lor a fost limitată sau chiar redusă. Valoarea biologică a produsului este scăzută şi de prezenţa aditivilor alimentari E452, E621 şi E120. Polifosfaţii, despre care nu ni se spune dacă sunt de sodiu, de calciu, de potasiu, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor. În timp, aceasta se traduce prin împiedicarea depunerii calciului pe oase şi apariţia osteoporozei şi a depunerilor anormale de calciu. Glutamatul de sodiu, E621, declanşează sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, astm, tulburări de ritm cardiac, respiraţie greoaie, arsuri în ceafă şi antebraţ. Acidul carminic duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, dar provoacă şi astm, alergii, rinite, erupţii cutanate.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul declară că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu ADHD, persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer, celor cu Alzheimer şi Parkinson. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia şi ţelină vor testa reacţia organismului la produs.

Ingrediente
Apă, ulei vegetal, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, grăsimi vegetale hidrogenate, măsline bucăţi 4%, antioxidant (ascorbat de sodiu E301, lactat de sodiu E325), sare, zahăr, condimente, arome, stabilizator (polifosfaţi E452), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), colorant natural (acid carminic E120). Membrană artificială necomestibilă.
Valori nutriţionale 100 g: valoare energetică 199 kcal/824, 5 Kj, proteine 8,5 g, glucide 3,0 g, lipide 17,0 g.

O excelenta serie scrisa de  Cristina Andreea Calin  in Jurnalul National

Comments

Popular posts from this blog

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu

The 10 Best Authors of Children’s Literature