Sorin Mihai Grad - Eseu despre Dumnezeu

Eseu despre Dumnezeu

Un parameci, într-o infuzie de fân, se zbenguie. Deci existĂŁ. Un canar într-o colivie, refuzĂŁ sĂŁ cânte. Dar existĂŁ. Un om într-o cuÂşcĂŁ sau într-un sicriu existĂŁ Âşi el. DeÂşi unii ar afirma cĂŁ n-o face (dar asta e o altĂŁ discuĂľie). Deci se existĂŁ în masĂŁ în ... (o localizare spaĂľio-temporalĂŁ ar implica enumerarea unor elemente ce existĂŁ în imaginaĂľia noastrĂŁ (ele existĂŁ pentru cĂŁ sunt definite prin diverse legi)). Iar orice existĂŁ trebuie sĂŁ fie definit(ĂŁ) prin niÂşte legi, mai mult sau mai puĂľin înĂľelese de noi.
ÂŞi aceste legi trebuie sĂŁ fie date de cineva sau de ceva, care existĂŁ tot pe seama unor legi date de cineva sau de ceva , care existĂŁ tot pe seama unor legi date de altcineva Âşi tot asa ... s-ar putea ajunge la infinit. ÂŞi acest infinit este numit de unii Dumnezeu. AlĂľii cred cĂŁ acest infinit ar fi altceva, total diferit de Dumnezeu (sau cum se numeÂşte în alte religii Divinitatea creatoare a lumii), o explozie a materiei primordiale (dar care nu se Âştie de unde a apĂŁrut) sau cine Âştie ce. ÂŞi multi alĂľii nu-Âşi bat capul cu asemenea chestiuni. Dar sĂŁ revin la subiect. Deci Dumnezeu poate fi definit drept Creatorul tuturor ("vĂŁzutelor Âşi nevĂŁzutelor"). Sau poate fi considerat doar prima versiune a unui lanĂľ infinit, astfel: Dumnezeu a creat o cea mai simplĂŁ formĂŁ de materie, din care dupĂŁ ... paÂşi a rezultat hidrogenul, din acesta celelalte elemente chimice, H2 + 1/2 O2 -> H2O, ..., din unele din substanĂľele existente s-a format prima moleculĂŁ organicĂŁ, dupĂŁ... etape s-a ajuns la om. Omul a creat o unealtĂŁ, douĂŁ, milioane, miliarde, televizorul, computerul, apoi cu ajutorul unei oi a reuÂşit prima clonare al cĂŁrei rezultant, o altĂŁ oaie, va crea poate Âşi ea (miei, îngrãºãmânt natural, CO2, ...). ÂŞi asa mai departe. Dumnezeu e deci prima verigĂŁ, dar influenĂľeazĂŁ dezvoltarea ulterioarĂŁ Âşi a celorlalte elemente ale lanĂľului.
Cam astea douĂŁ mi se par a fi cele mai reale posibile definiri ale lui Dumnezeu. Deci Dumnezeu existĂŁ, dar este increat. Nimeni Âşi nimic nu l-a creat. Se aflĂŁ în afara timpului Âşi a spaĂľiului în sensul definirii Âşi înĂľelegerii lor de cĂŁtre oameni.
DeÂşi este insesizabil cu ajutorul simĂľurilor obiÂşnuite (Âşi aici se poate construi un eÂşafodaj de idei: dacĂŁ Dumnezeu e creatorul tuturor Âşi se aflĂŁ pretutindeni Âşi-n toate cele, el se aflĂŁ Âşi-n mine, Âşi-n stilou( pe care-l detectez cu ajutorul simĂľurilor), deci Âşi stiloul e Dumnezeu, chiar Âşi eu sunt Dumnezeu, deÂşi nu mĂŁ simt, Âşi-n mine e Dumnezeu (nu doar Sfânta Varvara!). Dumnezeu se implicĂŁ în lumea noastrĂŁ. Ba chiar se afirmĂŁ cĂŁ îÂşi manifestĂŁ prezenta prin urme vizibile, palpabile, (flacĂŁra de la Ierusalim de la PaÂşti, sicriul care se umple periodic cu apĂŁ, vindecĂŁri miraculoase Âşi altele) care-i sunt atribuite chiar de cĂŁtre BisericĂŁ, reprezentanta sa oficialĂŁ pe la noi. De fapt eu sunt convins cĂŁ existĂŁ Dumnezeu( înclin spre a doua variantĂŁ de definire) Âşi cred cĂŁ intervine uneori în lumea noastrĂŁ, dar nu prea des. O datĂŁ a fĂŁcut-o când Âşi-a deconspirat existenĂľa (nu cred cĂŁ omul ar fi putut sĂŁ-Âşi creeze singur ideea de Dumnezeu, în special din cauza orgoliului sĂŁu). Despre chestiunile cu profeĂľi prefer sĂŁ nu mĂŁ pronunĂľ. ConĂľin unele contradicĂľii ("SĂŁ nu ucizi!" - porunca a cincea, dar Dumnezeu i-a ajutat în rĂŁzboaie pe evrei). Despre alte religii Âşi arĂŁtĂŁri ale Dumnezeilor n-am apucat sĂŁ mĂŁ documentez.
Imaginile despre Rai, Purgatoriu Âşi Iad oferite de BisericĂŁ sunt exagerate. Nu cred cĂŁ Dumnezeu se ocupĂŁ cu asemenea chestiuni mĂŁrunte. Or fi oamenii foarte importanĂľi pentru El, dar nu cred cĂŁ se coboarĂŁ la atât de umanele rĂŁzbunare, pedeapsĂŁ, clasificare. la fel cum nu sunt de acord cu impunerea cu forĂľa a credinĂľei Âşi cu credinĂľa din fricĂŁ.
Dar ajunge...
VĂŁ veĂľi întreba ce legĂŁturĂŁ au toate acestea cu tema datĂŁ. Eu am urmat doar o cale legatĂŁ de ce cred cĂŁ înseamnĂŁ filozofia: a bate câmpii, menĂľionând ici-colo subiectul tratat.
ÂŞi sĂŁ închei cu o imagine idilicĂŁ: o turmĂŁ de credincioÂşi cântând "Doamne-ndurĂŁ-te spre noi!". ÂŞi un fulger s-a-ndurat spre ei Âşi i-a expediat în Rai. No comment! Oare se mai zbenguie parameciul ?



VI 1997

MeditaĂľie cu fluturi



ZĂŁpada,aceastĂŁ mĂŁtreaþã a Terrei, care acoperĂŁ pentru o clipĂŁ noroaiele si mucegaiurile pentru a le dezvĂŁlui apoi într-o nouĂŁ splendoare generatĂŁ de propria ei descompunere prin putrefacĂľie mi-a amintit c-am vĂŁzut fluturi albi cu pete negre...
Fluturii cap de mort jucau fotbal cu un craniu.Era al meu.Fusese cupa din care mi-am bĂŁut sângele. ÂŞi veninul rĂŁmas pe marginile sale le povestea despre ultimul nou-venit în iad.FuraĂľi de joc (Âşi de arbitru), nu s-au uitat în sus Âşi au uitat cĂŁ plouĂŁ cu fulgi.Nici n-au simĂľit cum s-au prĂŁbuÂşit prin cascada venitĂŁ din nori. ViaĂľa nu i-a pĂŁrĂŁsit din cauza râmelor cĂŁzute mai repede, care le-au atenuat Âşocul. Dar ei vor rĂŁmâne schilozi pentru cele douĂŁ zile câte le-au mai rĂŁmas de trĂŁit. Religia le interzicea actul cel mai firesc, legea nu le permitea eutanasia.Noroc cu meteoriĂľii. ÂŞi cu caii. Pe fantoma unuia dintre ei cĂŁlĂŁream aiurea prin zĂŁpada înspumatĂŁ. Era stafia calului troian. Din cauza infernului liniÂştii s-a oprit Âşi a început sĂŁ pascĂŁ iarbĂŁ de mare dintre omĂŁtul sĂŁrat.
Iar pe sub coada lui au început sĂŁ iasĂŁ darurile primite de Pandora. Cutia ei era acum cutia de viteze a prietenului meu. A rĂŁmas înĂŁuntru, ca-n legendĂŁ, SperanĂľa. Era prea purĂŁ pentru smogul care-mi bântuia sufletul. ÂŞi plĂŁmânii. Degeaba am pronit sĂŁ le prindem. Au zburat. Cu viaĂľa lui. Am rĂŁmas cĂŁlare pe coÂşciugul care alerga bezmetic printre moleculele speriate de azot în lichefiere din cauza frigului din mine. Ni s-a fĂŁcut milĂŁ de fluturi si i-am eliberat de lanĂľurile haosului guvernat de cel care m-a trimis sĂŁ plâng Âşi apoi sĂŁ-l slĂŁvesc. Dar aisbergul de care s-a izbit copârÂşeul meu fugar ne-a trezit din visare. ÂŞi ne-a adormit de tot.
Între ruinele noastre se miÂşcĂŁ ceva. E vântul sau a suprevieĂľuit ultima locatarĂŁ a sicriului? SĂŁ sperĂŁm cĂŁ vom afla ...



X 1997

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu