Citate celebre - Papa Ioan Paul II -lea

"Nu va fie frica. Deschideti larg portile in fata lui Hristos" - din prima sa alocutiune publica, dupa alegerea sa ca Papa, in 1978.
"Conditia fizica sau varsta avansata nu sunt obstacole in fata unei vieti perfecte. Dumnezeu nu se uita la aspectele exerioare ci la suflet" - cu ocazia implinirii a 83 de ani.

"La 83 de ani, sunt o persoana tanara" - adresandu-se tinerilor madrileni, tot in 2003.

"Daca vreau sa aflu ceva despre sanatatea mea, trebuie sa deschid ziarele" - glumind cu ziaristii, la bordul avionului care l-a dus in Cuba, in 1998.

"Sunt inca intreg, nu m-am dezmembrat" - prima audienta publica, dupa ce si-a dizlocat umarul, in 1993.

"Trebuie sa-mi admirati loialitatea" - le spunea el medicilor de la spitalul Gemelli, unde era internat in 1994, pentru o ruptura de os, a sasea internare de la inceperea pontificatului sau.

"Papa nu poate ramane prizonierul Vaticanului. Vreau sa merg peste tot, de la nomazii stepelor, pana la calugarii si calugaritele din manastiri" - le explica ziaristilor, la scurt timp dupa alegerea sa ca Papa.

"Nu este oare vointa lui Hristos, ca acest Papa, acest Papa slav, sa intruchipeze, in chiar acest moment, unitatea spirituala a Europei? - una din afirmatile facute in Polonia natala, in 1979.

"NU razboiului. Razboiul nu este intotdeauna inevitabil. Este in schimb de fiecare data o infrangere pentru omenire" - discutand cu diplomatii, pe 13 ianuarie 2003, inaintea invaziei din Irak.

"Niciodata sa nu mai avem de-a face cu violenta. Sa nu mai avem niciodata razboaie. Niciodata sa nu mai avem de-a face cu terorismul. In numele lui Dumnezeu, fie ca toate religiile sa aduca pe fata Pamantului dreptate, pace, iertare si viata.

Si Iubire" - adresandu-se unei intruniri speciale, in scopul pacii, la Assisi, in Italia, 2002.

"Aici trebuie neaparat sa aiba loc o schimbare" - din alocutiunea publica, asupra inegalitatii, avandu-l alaturi, cu fata impietrita, pe dictatorul Jean-Claude Duvalier, in Haiti, in timpul vizitei din 1983.

"Dumnezeu a spus odata - "Sa nu ucizi". Nici o grupare omeneasca, fie ea Mafia sau de alt gen, nu poate calca in picioare aceasta porunca a lui Dumnezeu" - denuntand mafia, in cursul vizitei in Sicilia, in 1993.

"Crestini si musulmani - in general ne-am inteles prost unii pe altii. Cateodata, in trecut, ne-am aflat in tabere opuse, si ne-am epuizat in razboaie si polemici. Sunt convins ca Dumnezeu ne cheama astazi sa renuntam la vechile obiceiuri" - in cursul vizitei la Casablanca, in Maroc, in 1985.

"Sunteti fratii nostri iubiti, si, intr-un fel, se poate spune ca sunteti fratele nostru mai mare" - vizita istorica la Sinagoga mare din Roma, in 1986.

"N-a fost niciodata crestin si nici n-a pretins ca era, dar am invatat o multime de lucruri de la el" - referindu-se la Mahatma Gandhi, in cursul vizitei in India, in 1986.

"Oamenii trebuie sa stie ca nu exista loc, in randurile preotimii noastre, pentru cei care fac rau tinerilor" - din discutia avuta cu cardinalii americani, in aprilie 2002, legat de scandalul de pedofilie in care erau implicati preoti catolici americani.

"N-a fost niciodata usor sa accepti in intregime cuvantul Evangheliei, si nici nu va fi vreodata" - adresandu-se catolicilor americani, in 1987.

"Imi pare rau ca plec" - ultimele sale cuvinte, la incheierea vizitei in Polonia, 19 august, 2002.

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu