Copilul de otel

Evenimentul zilei
de Alex Ulmanu

Trecutul comunist al Romaniei, inecat in absurd si minciuna, ne-a bintuit, in aceste zile, prin doua evenimente intre care, aparent, nu exista nici o legatura. Unul a fost difuzarea la televiziunea publica a documentarului lui Florin Iepan, “Nascuti la comanda. Decreteii”. Celalalt, boala lui Ion Iliescu. Atit decretul de interzicere a avorturilor, cit si Iliescu sint produse ale comunismului.
Si unul, si celalalt au generat, la rindul lor, efecte de pe urma carora Romania inca mai sufera. Decretul 770 din 1966, prin care Ceausescu a interzis avorturile, a fost o masura izvorita direct din heirupismul comunist dus pina la extrem. Pentru obiectivul “Tarii, cit mai multi copii”, decretul a provocat, printre altele, moartea a zece mii de femei si mutilarea fizica sau psihica a multor altora, din cauza chiuretajelor clandestine, a lipsei mijloacelor contraceptive si educatiei sexuale. Starea generala de sanatate a natiunii s-a deteriorat, iar sistemul de invatamint nu a mai facut fata numarului mare de copii produsi pe banda rulanta pentru gloria patriei si a partidului.
In acest peisaj al terorii si absurdului, propaganda comunista imprastia minciuna omului nou, constructorul societatii perfecte. Autorul documentarului despre “decretei”, Florin Iepan, el insusi un “decretel”, adica un copil nascut in urma decretului lui Ceausescu, a povestit pentru “Evenimentul zilei” cum a descoperit in arhiva TVR un material de propaganda intitulat “Copilul de otel”, care ar fi trebuit sa urmareasca viata unui copil de inginer, de la nastere pina la 20 de ani. Propagandistii planuiau sa arate intregii lumi ca societatea comunista naste vlastare vajnice, care cresc otelite, o data cu tara. Proiectul a fost abandonat dupa al treilea episod, cind “copilul de otel” a fost diagnosticat cu o grava malformatie. Societatea comunista nastea monstri.
“Decreteii” sint insa doar unul dintre produsele comunismului. Un altul este Ion Iliescu. Batrinul comunist reformat este el insusi o minciuna. S-a ridicat, in 1989, o data cu speranta unei tari intregi intr-un viitor mai bun. Si-a modificat discursul in mers si a mimat renuntarea la socialismul gorbaciovist, prezentindu-se ca un motor al reformei. Dupa ce l-a acuzat pe Ceausescu ca a intinat valorile comuniste, a trecut, de ochii lumii, la promovarea democratiei de factura occidentala si a economiei de piata. In mandatele sale, insa, Romania a ramas in urma tuturor celorlalte tari foste comuniste: reformele economice au intirziat, in schimb au prosperat fosti comunisti si securisti si a inflorit putregaiul coruptiei.
Internarea in spital a fostului presedinte e un epilog straniu pentru ultima sa minciuna. Hotarit sa-si conserve puterea in PSD, un partid care adaposteste ramasitele comunismului, Iliescu s-a prezentat din nou ca un factor al schimbarii: un barbat de otel, care se simte ca la 45 de ani si are puterea de a pune capat coruptiei si lichelismului.
Aruncat prin manevre de culise din partidul pe care l-a pastorit, el s-a aratat, insa, mai subred decit ar fi vrut sa-l credem. Un produs expirat al epocii de aur, obisnuit sa pacaleasca, in buna traditie a propagandei comuniste. Un copil de otel care a rezistat tot trei episoade (sau, daca vreti, mandate) si care s-a dovedit a fi, pina la urma, un monstru nascut de comunism; sau, poate, doar un batrinel cu problemele lui de sanatate si cu ideile sale fixe, care traieste in trecut si caruia medicii ii recomanda odihna si relaxare.

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu