Ziarul Gândul - Ediţia electronică — Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi-a împroprietărit prietenii cu bucăţi din plaja Mamaia şi portul Tomis

Ziarul Gândul - Ediţia electronică — Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi-a împroprietărit prietenii cu bucăţi din plaja Mamaia şi portul Tomis: "Radu Mazăre, primarul Constanţei, şi-a împroprietărit prietenii cu bucăţi din plaja Mamaia şi portul Tomis"
Gabriela ŞTEFAN, Sînziana IONESCU

Radu Mazăre, primarul PSD al Constanţei, a prăduit fără nici o jenă domeniul public al oraşului, respectiv portul Tomis şi ţărmurile Mării Negre, cu plaje cu tot. Conform Legii fondului funciar, porturile şi plajele fac parte din domeniul public şi, în consecinţă, nu pot fi introduse în circuitul civil: nu pot fi vândute şi cumpărate, nu pot fi restituite, nu pot fi înstrăinate. Minunea s-a întâmplat însă la Constanţa, iar printre cei care au beneficiat de generozitatea lui Mazăre se numără Cristian Borcea, directorul executiv al Clubului de fotbal Dinamo, om de afaceri prezent şi în Top 300, precum şi un alt prieten al domnului primar Mazăre, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma SC Habitat şi Ambient SA.

În total, este vorba de sute de mii de metri pătraţi, în zone foarte bune, a căror valoare pe metru pătrat a fost stabilită ca pentru prieteni: 20 de euro, adică de cel puţin zece ori mai puţin decât preţul real.

În anul 2001, Buzescu Movilă Ivonne Aline a notificat Primăria Constanţa în vederea restituirii, conform legii, a terenului situat în cartierul Anadalchioi din oraşul Constanţa, în suprafaţă de 98,66 hectare.

Anadalchioi este un cartier de blocuri construit pe vremea lui Ceauşescu, care nu e situat într-o zonă centrală a oraşului lui Mazăre. Cererea petiţionarei a stat multă vreme prin sertare. Abia în martie 2004 a fost soluţionată, numai că, între timp, Buzescu îşi cesionase drepturile către Giurgiucanu Georgică, Mariuţa Maria, Borcea Cristian, SC Habitat şi Ambient SA şi Camboianu Mihai. S-au schimbat petiţionarii, s-a schimbat şi atitudinea primarului Mazăre, care - pe 11 martie 2004 - a emis o dispoziţie prin care constată că nu le poate da celor menţionaţi mai sus terenul din Anadalchioi întrucât este ocupat de locuinţe, spaţii comerciale, alei, construcţii industriale şi ...alţi proprietari (?!). În consecinţă, se stabileşte suma de 3.824.427 euro ca valoare echivalentă parţială a terenului, iar în limita acesteia le dă în compensare 17 terenuri, însumând 42.790 mp, dintre care 15 sunt în portul Tomis, zona peninsulară. Primarul Mazăre a cotat aceste terenuri la valori cuprinse între 20 şi 140 de euro pe metru pătrat.

Peste doar 9 zile, edilul şef mai dă o dispoziţie, pentru aceleaşi persoane şi pentru acelaşi teren din Anadalchioi, stabilindu-i o valoare de 3.592.450 euro. În compensare, le dă fericiţilor petiţionari alte 36 de terenuri, în suprafaţă totală de 106.221 mp, majoritatea fiind situate în staţiunea Mamaia, în apropierea hotelurilor de lângă plajă, respectiv în spaţiile care mai erau libere. Aceste superbe spaţii au fost evaluate de domnul Mazăre la 60-70 euro/mp.

Din pixul primarului a mai ieşit pe 31 mai 2004 o a treia dispoziţie, prin care aceleaşi persoane mai primesc încă 42 de terenuri, în suprafaţă totală de 82.554 mp. De data aceasta, celebrul teren din perifericul cartier Anadalchioi este echivalat la...5.731.002 euro. Conform certificatelor de urbanism, şi aceste terenuri sunt situate tot în zone “fierbinţi “: Mamaia, zona costieră, zona peninsulară etc.

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu