Regina marii britanii se trage din Cluj

Istoricii care au realizat monografia comunei Manastireni din judetul Cluj au descoperit ca o strabunica a actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, este o contesa originara din aceasta localitate.

Tudor Salagean, seful Sectiei de Istorie la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, a declarat, sambata, ca aceasta contesa, Kristina Kemeny, a reusit sa introduca numele Manastireni in genealogia regala britanica.

LEGATURI PRINCIARE

Istoricul clujean a precizat ca tanara contesa Kristina Kemeny de Manastireni (Magyargyeromonostor) s-a casatorit in 1763 cu baronul Balthazar Banffy de Losoncz, cu care a avut o fiica, Terezia Banffy. Aceasta a fost bunica Claudinei Rhedey, care s-a casatorit la 2 mai 1835 cu un aristocrat german, ducele Alexandru de Wurtemberg. Fiul lor, Francisc de Teck, casatorit in 1866 cu Mary Adelaide de Cambridge, principesa a Marii Britanii si Irlandei de Nord, a fost tatal printesei Mary de Teck. In esenta, legatura dintre contesa Kemeny si familia regala britanica s-a realizat prin intermediul unor mezaliante cu familii princiare din Germania.

TRONUL BRITANIC

Principesa Mary a devenit la 6 iulie 1893 sotia lui George al V-lea, rege al Marii Britanii. "Fiul lor, George al VI-lea, rege al Marii Britanii intre
1936-1952, este tatal reginei Elisabeta a II-a. Astfel, Kristina Kemeny este stra-stra-stra-stra-strabunica actualei suverane a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord", a explicat Salagean. Potrivit acestuia, blazonul Kristinei Kemeny se gaseste inca in Biserica Reformata din Manastireni.

MONOGRAFIE

Monografia "Manastireni si Manasturu Romanesc - Satul sufletului meu" a fost lansata sambata in comuna, in prezenta a peste 2.000 de invitati. Comuna se afla la 45 de kilometri de Cluj-Napoca si a fost prima data atestata documentar in anul 1322. In cadrul manifestarii, la care au fost prezenti, printre altii, presedintele PD, Emil Boc, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, comandantul Corpului IV Armata Teritorial "Constantin Prezan", general maior Ioan Ciupei, parlamentari de Cluj, au fost depuse coroane de flori la bustul regelui Ferdinand, iar un sobor de preoti, condus de PS Vasile Somesanul, vicar episcopal al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a oficiat o slujba de pomenire.

CHARLES SI ROMANIA

Printul mostenitor al Marii Britanii, Charles , a vizitat de mai multe ori Romania. Printre altele, el sponsorizeaza si restaurarea palatului Banffy din localitatea clujeana Bontita. Conform datelor furnizate de istoricul Tudor Salagean, familia Banffy, ai carei descendenti mai traiesc in Romania, este inrudita cu familia regala britanica.

PARTICIPARE
Lansarea monogra-fiei "Manastireni si Manasturu Romanesc - Satul sufletului meu", au participat si altetele regale Principesa Margareta si Principele Radu de Hohenzollern-Veringen , care au dezvelit un bust al Regelui Ferdinand, realizat de sculptorul Doru Stoica.

INRUDIRE

Regina Maria , sotia regelui Ferdinand I al Romaniei, este legatura cea mai directa dintre casele regale din Romania si Marea Britanie. Nascuta la 17 octombrie 1875, in Eastwell-Park (Anglia), Maria Alexandra Victoria era fiica ducelui Alfred de Edinburgh, fiul al reginei Victoria. Mama sa, ducesa Maria Alexandrovna, era unica fiica a tarului Alexandru II al Rusiei. Principesa Maria s-a logodit la 16 ani cu Ferdinand de Hohenzollern, printul mostenitor al Romaniei. Casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892, iar in ianuarie 1893 o nunta speciala a fost organizata si la Bucuresti.

Comments

This comment has been removed by a blog administrator.

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

De citit astazi despre bolovanul Marga si plagiatorul Ponta