?FANTOMA DE LA OPERA“

Ufologii ieseni au declansat cercetarile in cazul unei presupuse intalniri de gradul III, ce are loc pe holurile Teatrului National din Iasi. Fantoma unuia dintre cei mai bogati boieri ai Iasiului, din secolul XVIII-lea, Teodor Bals, bantuie pe holurile teatrului.
?Chiar zilele trecute, tarziu, in noapte, auzeam niste zgomote infundate, ca tropaitul unui om legat de picioare, un fasait lugubru. Nu as fi dat importanta faptului daca prin preajma nu ar fi trecut intamplator un batran care mi-a spus ca aici a bantuit stafia unui vestit boier. Era cu adevarat o stafie, o naluca in alb sau ceva ce tine de fenomenele neexplicabile descrise pe Discovery“, a declarat Cristian Alexandru, portar la Biblioteca Centrala Universitara Iasi, cladire situata pe fostul amplasament al teatrului din Iasi.


LA TEATRUL NATIONAL
Actorii de la Nationalul iesean spun ca fantoma s-a mutat in actuala cladire a teatrului, imediat dupa inaugurarea cladirii, in 1896. ?De atunci se aud tot felul de zgomote prin culise, un fel de fasait ce pare ca imita taraitul picioarelor unei batrane pe niste scanduri uscate“, spune un actor. Despre fantoma de la teatrul din Iasi s-au scris si cateva carti. Intr-una din ele, George Sion (1955 - la Editura de Stat pentru Literatura si Arta), fost functionar in Ministerul Dreptatii, care pe vremuri a avut drept sediu fostul palat al boierului Bals, descrie fantoma. ?Din coltul opus venea abia miscandu-se o fiinta in chip de om, inalta de trei ori cat mine si imbracata in alb de sus pana jos; pe langa zgomotul ciudat al pasilor ei, auzeam inca un zgomot ce semana cu clampanitul falcilor si dintilor unui animal puternic... aceasta trebuia sa fie stafia, despre care odagii (functionarii) ministerului spuneau cu certitudine ca se arata adeseori in carne si oase“, povesteste Sion.


ISTORIE DE BOIER
Boierul a murit in 1840, dupa comentariile vremii, otravit cu cianura sau soricioaica. Bals locuia intr-un palat somptuos, in zona Copou, unde a functionat vechiul teatru al Iasiului. Nu avea familie si isi lasase prin testament averea lui Mihail Sturdza, nepotul dupa mama al boierului. In 1834, Sturdza a ajuns la carma Moldovei, iar cronicile vremii il banuiesc pe Sturdza ca l-ar fi otravit pe Bals, ca sa-i mosteneasca mai repede averea, mai cu seama ca boierul afirma tot mai des ca il va sterge din testament. Dupa moarte, boierul s-ar fi transformat in fantoma si ar fi bantuit mai intai prin fostul teatru din Iasi, iar, dupa demolare, actualul Teatru National.

http://www.ziarulcn.com/article/aid/3771/

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu