Un vaccin anticancer

In premiera, o companie farmaceutica a anuntat obtinerea unui vaccin impotriva cancerului de col uterin. Aceasta forma de cancer este una dintre cele mai frecvente la femei. Vaccinul reuseste sa distruga celule tumorale.

In studiul companiei farmaceutice Merck au fost incluse in total 12.157 de femei, din 90 de centre din Brazilia, Columbia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Mexic, Norvegia, Peru, Polonia, Singapore, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii si Statele Unite (inclusiv Puerto Rico), ele avand o distributie egala in cadrul celor doua grupuri. Un grup de 6.082 de femei a primit gardasil, iar celalalt grup de 6.075 de femei a primit placebo.

EFICIENT. "A obtine o eficienta de 100% este ceva foarte rar", a declarat, pentru Associated Press, doctorul Eliav Barr, cel care a condus studiul clinic al vaccinului. "Consider acest rezultat drept un formidabil progres", a precizat si doctorul Gloria Bachmann, directorul Institutului pentru Sanatatea Femeilor in Nouveau Brunswick (Canada). Rezultatele primului studiu asupra vaccinului experimental contra cancerului de col uterin (sau cancerul cervical) arata ca pot fi prevenite 100% leziunile precanceroase cervicale de grad inalt si cancerele cervicale noninvazive (CIN 2/3 si AIS). Sunt forme de cancer cauzate de papiloma virusurilor umane (HPV) tipurile 16 si 18. Principiul vaccinului terapeutic – o forma de imunoterapie – este de a obtine un raspuns de aparare impotriva unei parti a celulelor tumorale. Acest raspuns se traduce prin producerea de celule capabile sa distruga celule specifice tumorii.

Cancerul cervical este frecvent la femeile intre 40 si 55 de ani. Cancerul cervical apare cand celulele anormale care captusesc cervixul incep sa se multiplice in mod necontrolat, ca raspuns la infectia cu HPV. Celulele cervicale anormale se pot acumula pentru a forma un nodul denumit tumoare. Tumorile benigne (necanceroase) nu se raspandesc si, de regula, nu sunt nocive. Tumorile maligne (canceroase) insa se raspandesc de la locul lor de aparitie si cresc, transformandu-se in cancer, care pune in pericol viata.

STATISTICI. In intreaga lume, aproximativ 300.000 de femei mor anual din cauza acestei forme de cancer.

Frotiul este metoda care permite detectarea unei infectii cu papiloma virus uman (HPV). Infectia cauzata de HPV tipul 16 este responsabila de majoritatea cancerelor cervicale.

Pentru depistarea precoce, testul Papanicolau trebuie efectuat cel putin o data la doi ani. Medicul preleveaza celule ale colului uterin, care sunt examinate la laborator.

TEST

HPV este cauza cancerului cervical, a leziunilor precanceroase, a leziunilor cervicale benigne si a verucelor genitale. Vaccinul gardasil a fost conceput pentru tipurile HPV 16 si 18, care sunt raspunzatoare pentru 70% din cancerele cervicale, precum si pentru tipurile HPV 6 si 11, care sunt implicate in 90% din cazurile de veruce genitale. Aceste tipuri mai provoaca si modificari cervicale benigne.

Comments

Anonymous said…
Pot sa adaug ca vaccinul a fost lansat, si se gaseste si in Romania sub numele de Silgard. Este disponibil in toate farmaciile din tara, si se elibereaza pe baza de prescriptie medicala de la medicul de familie, sau de la un specialist ginecolog sau infectionist.
Anonymous said…
Asta e o revolutie in domeniul medical! Daca ma gandesc ca in Romania, cancerul de col e principala cauza de mortalitate la femeile tinere (25-44 de ani), nu pot decat sa ma bucur ca acum se poate preveni, si imi place sa cred ca toate femeile tinere se vor duce sa intrebe medicul, daca nu pentru ele (desi nu vad de ce nu ar face-o), macar pentru copiii lor. Este aberant sa se mai imbolnaveasca cineva de o boala impotriva careia exista vaccin.
optimista said…
Este o veste nemaipomenita. Mai ales cand astepti un rezultat la o biopsie cu inima cat un purice. Pe cand vestea ca si femeile sarace vor putea sa beneficieze de acest vaccin?
Anonymous said…
ATENTIE: NU CUMPARATIE VACCINUL DE LA FARMACIE SI IL TRANSPORTATI IN "POSETA " PANA LA DR CA MAI APOI SA VI-L ADMINISTREZE.ACST VACCIN SE TRANSPORTA IN ANUMITE CONDITII SI LA O ANUMITA TEMPERATURA.ALTFEL NU ESTE VALABIL, ESTE "IMUN"

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu