Ce spun figurile ?

Nicu Sebe, romanul care a coordonat o echipa de cercetatori din Amsterdam ce a descifrat celebrul zambet al Mona Lisei cu ajutorul unui program computerizat, a analizat pentru „Evenimentul zilei” expresiile faciale a zece personalitati din Romania, de la Traian Basescu la Sorin Ovidiu Vintu, Andreea Marin sau Nicolae Ceausescu.
„Programul nu face altceva decat sa analizeze expresia exterioara a fetei si nu adevaratele emotii din spatele mastii”, a spus Sebe, care a descoperit ca figura Mona Lisei, pictata de Da Vinci, exprima 83a fericire, 9% dispret, 6% frica si 2% manie.

Emotia de pe fata Andreei Marin, surprinsa de fotografi la un concert, este aproape identica cu cea exprimata de fizionomia lui Gheorghe Hagi la conferinta de presa a meciului Romania-Brazilia, din iulie 2005: fericire in proportie de peste 99%.
Si afaceristii Sorin Ovidiu Vantu (in timpul unui interviu acordat EVZ) si Dinu Patriciu (la iesirea de la Parchet, de la una dintre infatisarile in cazul Petromidia) impart aceeasi expresie, neutra, la care se adauga aproape sase procente de manie, in cazul lui Patriciu.
In portretul sau, Nicolae Ceausescu exprima predominant dezgust, in proportie de peste 85%, si 13 procente de furie. Acelasi dezgust este exprimat si de fizionomia fostului premier Adrian Nastase, dar numai in proportie de sub 50%, cu peste 33 de procente de tristete si 12% frica.
Surpriza se poate citi si pe fata PRM-istului Corneliu Vadim Tudor, in proportie de peste 90%, combinata cu aproape 7 procente de tristete, dar si pe fizionomia lui Gigi Becali, cu sub cinci procente de tristete, in timpul unor conferinte de presa.
In fotografia facuta cu ocazia primei sedinte a noului guvern, fata premierului Tariceanu exprima tristete, in proportie de aproape 50 de procente, 31a furie si sase procente dezgust.

Fata presedintelui Basescu a fost analizata in trei fotografii ce-l suprind in ipostaze diferite: la castigarea alegerilor, in prezenta Elenei Udrea si atunci cand comenta disparitia jurnalistilor rapiti in Irak. In momentul alegerilor, fizionomia lui Traian Basescu exprima fericire in proportie de peste 99%. In fotografia facuta la comemorarea lui Avram Iancu, in prezenta Elenei Udrea, fata presedintelui exprima furie in proportie de peste 50% si circa 3% dezgust. La conferinta de presa organizata inaintea eliberarii jurnalistilor, fata sa exprima 98% surpriza.

mai multe pe http://www.expres.ro/divertisment/?news_id=207791

un articol de Sandra Scarlat Vineri, 06 Ianuarie 2006

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu