Iri si Mony

http://www.gandul.info/2006-05-20/balada

Florin Negruţiu

Iri este un flăcău tomnatic, dar prin nimic diferit de mai tinerii burjui de bani gata, care au pornit să cucerească lumea. Veseli, indolenţi, superficiali, nu au aspiraţii mai mari decât o maşină bengoasă, o gagică beton şi un portofel încăpător de la babacu'.

Şi aici apare momentul în care progeniturile aristocraţiei roşii se diferenţiază fundamental de părinţii lor: ei ies în lume!

Spre deosebire de taţi, care se bucură meschin, în peşteră, de bogăţiile acumulate, irineii şi le scot la vedere, într-un gest de exhibiţionism psihanalizabil. A se lectura ziarele mondene, pline de faptele de arme ale unor vedete care răspund la numele de Irinel, Poponeţ sau Cocoşel. În mod natural, împlinirea maximă a cocoşeilor nu poate fi decât la TV, unde juvaierurile lor pot fi admirate de toată ţara. Cu cât statura e mai mică, cu atât nevoia de prime-time e mai mare. Iri apare la televizor să ne arate, vezi-bine, nu cine este, ci ce are.

Columbeanu cel bătrân a fost un om serios, care a muncit din greu pentru ţară şi popor, la Palatul Victoria, de pe vremea lui Adam Babadam şi până în timpurile lui Micky Şpagă. Ce-o zice el de ăsta micu', pe care-l storc toate fetiţele flămânde? I-or fi plăcând frescele făcute pentru Iri de Sabin Bălaşa, pictorul-magnet pentru fraierii cu bani?
Suntem cu toţii copiii Epocii de Aur. Doar unii dintre noi sunt şi moştenitorii ei. Să nu-i invidiem pe norocoşi! Şi nici să ne lamentăm ipocrit asupra coruperii generaţiei tinere de modelul indecent care i se oferă. Dragi mămici, dacă fata dumneavoastră doreşte să fie ca Moni, ar trebui să vă întrebaţi ce model i-au oferit, până acum, familia şi şcoala.

Deşi mă uit ca să (mă) râd la "No comment by Monica Gabor", sfârşesc prin a-i privi cu tristeţe pe cei doi eroi. Aşa cum îi spune şi numele, show-ul poate fi privit şi fără sonor. Ce oameni singuri, chiar şi în doi! Mirii anului 2006 nu-şi vorbesc! Dialogurile lor sunt monosilabice şi legate doar de obiecte, pe care el le salută cu un tineresc "Ce mişto e..." Lumea noii burghezii, plină de obiecte mişto, este, în realitate, înfiorător de goală.

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu