Nastase 4 case - 4 dosare

newscafe.ro

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a fost sesizat, in 1999, de Bank Austria Creditanstalt Romania SA in legatura cu o tranzactie bancara suspecta, de 400.000 de dolari, intr-un cont deschis, in acelasi an, pe numele Danei Nastase. Suma fusese depusa de Sorin Tesu, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase. Sesizarea a fost preluata de inspectorii Oficiului care au facut verificari in legatura cu aceasta tranzactie pana in toamna anului 2000.

Ei au aflat ca cei 400.000 de dolari proveneau de la omul de afaceri Alexandru Bittner, in schimbul unor obiecte, in special bijuterii, pe care acesta le-ar fi cumparat de la Tamara Cernasov, matusa Danei Nastase. Dupa ce PSD a castigat alegerile, "lucrarea" a fost uitata, iar la inceputul acestui an s-a constatat ca nu mai exista in fisetele Oficiului. Procurorii anticoruptie s-au autosesizat si au inceput o ancheta, iar acum, dupa patru luni, sustin ca au descoperit cum s-au petrecut lucrurile.

Nastase s-a achitat in doua zile

Potrivit unor surse judiciare, in 2000, dosarul ar fi ajuns in mainile lui Ioan Melinescu care era in acea perioada doar simplu membru al Oficiului. Anchetatorii sustin ca Melinescu l-ar fi contactat pe Adrian Nastase, l-ar fi informat despre dosar si ar fi incheiat o intelegere cu acesta: sa faca "pierdute" documentele daca, ulterior, dupa ce PDSR (actualul PSD) castiga alegerile, Nastase il va numi in functia de presedinte al ONPCSB.

Pe 28 decembrie 2000, Nastase a fost numit in functia de premier al Romaniei. Dupa doua zile, pe 30 decembrie 2000, el a emis o hotarare de guvern, contrasemnata de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, prin care presedintele de atunci al Oficiului, Adrian Cucu, era revocat din functie si inlocuit cu Ioan Melinescu.

Consilierul lui Nastase

In 2004, Melinescu a fost revocat din functia de presedinte al ONPCSB, dupa ce au aparut suspiciuni in legatura cu blocarea altor lucrari ale Oficiului care ar fi trebuit sa ajunga la Parchet, in special cele legate de activitatile omului de afaceri craiovean Genica Boerica. Adrian Nastase l-a primit insa printre consilierii sai personali. In urma cu cateva luni, Parchetul a finalizat un dosar penal in care Melinescu este acuzat de uzurpare de calitati oficiale.

Nastase - patru dosare

> Dosarul "Zambaccian". Invinuiri: trafic de influenta si obtinere de foloase necuvenite. Adrian Nastase este acuzat ca a primit de la Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, termopane si obiecte de mobilier importate din China, in valoare totala de aproximativ un milion de euro, care au fost folosite la constructia si dotarea blocului din strada Zambaccian nr. 16 si a vilei de vacanta din comuna Cornu.
> Dosarul "Bijuteriile matusii Tamara". Nastase este acuzat de dare de mita.
> Cazul "Miliardul lui Fanel Pavalache". Fostul consilier guvernamental sustine, intr-un denunt dat in fata procurorilor DNA, ca in toamna anului 2000 a platit, "pentru Nastase", un miliard de lei ca "sponsorizare" pentru campania electorala a PDSR.
> Cazul "Muzeul National de Arta Contemporana". Adrian Nastase este cercetat pentru un presupus abuz in serviciu in legatura cu modul in care s-au desfasurat, in perioada 2001-2004, proiectarea si executia MNAC, cladire in care s-au investit peste 500 de miliarde de lei din bani publici.
Narcis Iordache

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

De citit astazi despre bolovanul Marga si plagiatorul Ponta