Alimentatia anticancer
Congresul cancerului tinut recent la Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelo si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare
„Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost
victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice.
Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35
de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca
alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii
terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat
si leacurile care o pot vindeca. „De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel
Boiron, presedintele fondator al congresului international
al cancerului.„Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului
EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
= Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt
de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata
sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era
interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a
unor celule. Un soi de „nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine
cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata
asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara
alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si
sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase,
ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand
cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte,
in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie
2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris. A fost primul studiu
combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocatein banci biologice,
pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului
Consumati cat mai multe fructe si legume
fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe
intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste,
daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales
cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie
adecvata combinata cu sport. „Marele progres al acestui studiu consta in faptul
de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului
de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer.
Vegetalele: bariera
impotriva cancerului de colon
Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct
la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii
de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa
ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si
in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o
ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt
cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata
nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani,esofag.
Uitati carnea, mancati peste
Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata,tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura,cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau
conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat,crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui. Rezultatul:riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele,desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
Leguminoase si cereale complete
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si
susan - „E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna
studiul EPIC. „Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea
cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea cotidiana sa
fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor
bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca
de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza
avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza.In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va
intestinul si controlati-va greutatea.
Optati pentru o alimentatie variata
Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi
cate putin din
toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt,
ideea generala care s-a
desprins la congresul de la Paris a fost ca nu
exista atat alimente
protectoare, cat un model alimentar preventiv,
inspirat din modelul
mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug
cu ulei de masline.
Un alt principiu recomandat priveste alimentele
proaspete si crude,
netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de
legume, condimentate cu
ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si
culorile.
Activitatea fizica
reduce riscul cancerului de san
O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost
confirmarea prin
studiu a incidentei deosebite pe care sportul,
miscarea, o are in stoparea
diverselor tipuri de cancer. Prin urmare,
specialistii recomanda
includerea
lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in
aer liber, fara cateva
minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea
reduce in proportie de 40%
incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de
prostata, plamani si
uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele
subtiri, care fac
constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o
greutate normala nu
sunt
feriti de teribila maladie.
„Un studiu american a demonstrat ca densitatea
sanului la mamografie se
modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." Ti
la fel, intreaga
structura corporala.
RODICA DEMIAN
_________________________
Intrebari pe adresa medicului specialist
Dr. CRISTIAN BOERESCU
- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar
de la facerea lumii,
Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana „toata iarba ce
are samanta... si tot
pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte
putine vegetale din cele pe
care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele
noastre sunt cel mai
ades
prelucrate de tehnologiile industriei alimentare.
Legislatia actuala este
mult prea permisiva cu aditivii alimentari.
Rapiditatea cu care apar, in
fiecare an, sute si chiar mii de coloranti
alimentari spune multe despre
deficientele si fraudele grave ale sistemului
actual. „Galbenul de unt"
(paradimetil - azobenzenul), ca sa dau numai un
singur exemplu,
intrebuintat
pana nu de mult pe scara larga, produce
experimental la animalele de
laborator cancerul ficatului (hepatomul malign).
Iata pe scurt o
demonstratie inversa pentru intrebarea dvs. si o
pledoarie fierbinte
pentru
consumul produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de
mai multi ani, iar
presa tine sus steagul schimbarii pentru opinia
publica. La astfel de
presiuni, agricultura si alimentatia biologica tind
sa se afirme tot mai
mult, iar prin cercetari de ultima ora, nutritia se
contureaza ca o
perspectiva reala a unei noi terapii in boala
canceroasa.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape
complet lipsite de
toxicitate. De aceea realizeaza un inter-schimb
firesc cu mediul intern
celular si nu blocheaza deloc filtrele biologice
ale organismului.
Dimpotriva, multi microconstituenti naturali din
legume, fructe, cereale,
dar si din plante si-au dovedit deja rolul lor
anticancerigen, in diverse
colturi ale lumii. In paginile „Formulei AS" s-a
scris si se va mai scrie
inca mult despre potentialul de vindecare al
fibrelor vegetale,
antioxidantilor naturali, retinoizilor
antitumorali, betacianinelor etc.,
despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina
sau condimente, iar
cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de
dvs. de-a lungul
timpului
au produs stupefactia lumii medicale de la noi si
ii sustin cu o raza de
speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia,
doctorul
Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca
„vegetalele in stare cruda si
proaspete" au o mare putere de vindecare si
reprezinta pentru oameni o
hrana
vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza
pe numeroase cazuri
vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne
laboratoare din acea
vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele,
enzimele, imunostimulatorii
sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul
timpului, aceste adevaruri
au
fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf
Breuss, Robert Jackson,
Kristine Nolfi si multi altii, dar din nefericire
medicina actuala merge
parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru
a intelege rolul
cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului,
sa observam ca cea mai
mare frecventa a bolii este intalnita la persoane
in varsta de peste 50 -
60
de ani, la care componentele tisulare intra in
procese lente de
degenerare,
iar astfel organele nu mai fac fata asaltului de
toxine cancerigene de
care
vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele
de cruditati, posturile
cu sucuri de legume si fructe, hrana vie sunt o
speranta pentru cei
disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult
de ultimele comunicari
stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au
calitatea de
medicament anticancer sau au suferit modificari
genetice care le-au
mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a
tarii si veti auzi un
„da" pe sute de mii de voci din piepturile
romanilor care vin de la munca
din strainatate. Veti putea aduna relatari
amanuntite despre parfumul,
gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si
legumelor de la noi.
Veritabile
declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui,
rosii, ardei etc.
Personal, cunosc multi oameni bine situati in
Occident care vin special in
Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul
agriculturii ar avea
inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa
intre pe pietele europene
ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o
data in istorie granarul
(bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa
de cai nu ar mai fi
atat
de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din
agricultura este
biologica, in Germania si Austria 13-16%, in
Elvetia 23%, iar pretul la
aceste produse este de 3-4 ori mai mare decat la
celelalte. La noi, mai
mult
de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile
naturale de productie
si
de aceea cred ca daca am avea azi autostrazi,
turismul rural ar relansa
economia. Intr-o societate bazata pe adevar si
intelepciune, cercetarile
care demonstreaza potentialul vindecator al dietei
anticancer ar trebui
utilizate la maximum in folosul bolnavilor, iar
procesul de producere,
preparare si comercializare al hranei sa fie
coordonat cu mai mare grija.
Alimentatia anticancer
- Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o
realitate pe care naturismul o
sustine de mult: alimentatia corecta poate sa
impiedice aparitia
tumorilor.
Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele
integrale si ierburile
aromate contin substante active care pot preveni
imbolnavirea de cancer.
O terapie cu gust delicios! -
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si
gaseasca drumul spre
farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un
congres la care
au participat cercetatori de pe toate meridianele
globului. Tema
conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia
unanima: cele mai
eficiente
remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se
gasesc in ... farfurie!
Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat
printr-o alimentatie
sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin
substante bioactive, ci si
cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa
traim mai mult, in deplina
sanatate. Va prezentam interviul acordat pe aceasta
tema de prof. dr. S.
Knasm†ller, unul dintre marii cancerologi germani,
prezent la lucrarile
conferintei.
Meniul oferit participantilor la conferinta de la
Viena a fost
de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu
sfecla, salata de andive cu
radacina de tataneasa, fileuri de peste cu
rozmarin, sarlota de lamaie cu
sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar
rezultatele cercetarilor noastre. Multe din
ingredientele folosite au
proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca
alimentatia anticancer
poate fi extrem de gustoasa.
Si care sunt efectele ei?
Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca
un bolnav incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi
salvat. Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot
preveni aparitia cancerului. Aveti noutati? Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din
mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in
crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa
impiedice acest proces. Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al
verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei
prescurtat este GST. Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?
Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau prostata) sa se transforme in celule canceroase. Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit? Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon. Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului? In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara:
vinarita, vanilia si scortisoara. Exista si substante care provoaca "moartea"
celulelor canceroase?
Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate
declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi efect il are si varza de Bruxelles. Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer.
Dar ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul
cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
Bacilii lactici din alimentele fermentate varza acra, branza, iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.
Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?
Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de aceea efectul lor este nul.
Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?
Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA, ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata (este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul
americanilor bolnavi. Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele
crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi
prajiti. Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este rmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
Prajitul la peste 200¡C este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi.Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena.
Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%.
Putem sa fumam, daca mancam varza?
Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
Exista o planta anume pe care o preferati?
Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine.Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
Care este urmatorul dvs. obiectiv?
Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.!
Farmacia naturii: Ucigasii cancerului
- Varza
(si, in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale"
protejeaza varza de
agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele
activeaza enzima care
previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul
acesta, substantele
protectoare sunt mai bine valorificate de organism.
- Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer
din struguri, din
zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta
stopeaza producerea
infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru
frumusete: samburii
(semintele)
de struguri impiedica aparitia petelor de
batranete.
- Rosiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe
care-l contin
acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia
cancerului de pancreas, de
intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai
puternic daca rosiile
sunt fierte.
- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la
"turatie maxima" o
enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se
gaseste in graul si in
grisul
nerafinate industrial.
- Citricele
Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de
exemplu la micul
dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni
formarea nitrosaminelor
cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc
bioflavonoidele care
sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
________________________________
Inapoi la natura!
Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar
trebuie sa o
faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:
Alcool cu masura barbatii: maximum 2 pahare/zi;
femeile: maximum
1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine
resveratrol.
Carne putina nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa
carne de pui sau
peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu
trebuie prajita prea
tare
si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul,
care contine acizi grasi
Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale inlocuiti-le cu grasimi
vegetale, mai ales
cu ulei de masline. El contine acizi grasi
nesaturati si vitamina E, care
ne
protejeaza de cancer.
Sare, cu economie maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu
mirodenii si
verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase expertii recomanda
600-800 g/zi,
impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru
produsele integrale.
Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza
(tofu), iaurt etc.
Multe legume si fructe zilnic, intre 400-800 g,
impartite in
5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales
in crucifere (varza,
conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi.
Citricele contin vitamina
C,
la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul,
caisele, morcovii.
Ceaiul verde bautura ideala.
Zahar, aproape deloc pentru ca ingrasa, iar
supragreutatea sporeste
riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu
miere!
„Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost
victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice.
Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35
de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca
alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii
terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat
si leacurile care o pot vindeca. „De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel
Boiron, presedintele fondator al congresului international
al cancerului.„Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului
EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
= Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt
de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata
sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era
interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a
unor celule. Un soi de „nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine
cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata
asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara
alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si
sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase,
ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand
cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte,
in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie
2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris. A fost primul studiu
combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocatein banci biologice,
pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului
Consumati cat mai multe fructe si legume
fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe
intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste,
daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales
cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie
adecvata combinata cu sport. „Marele progres al acestui studiu consta in faptul
de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului
de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer.
Vegetalele: bariera
impotriva cancerului de colon
Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct
la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii
de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa
ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si
in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o
ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt
cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata
nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani,esofag.
Uitati carnea, mancati peste
Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata,tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura,cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau
conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat,crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui. Rezultatul:riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele,desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
Leguminoase si cereale complete
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si
susan - „E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna
studiul EPIC. „Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea
cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea cotidiana sa
fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor
bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca
de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza
avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza.In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va
intestinul si controlati-va greutatea.
Optati pentru o alimentatie variata
Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi
cate putin din
toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt,
ideea generala care s-a
desprins la congresul de la Paris a fost ca nu
exista atat alimente
protectoare, cat un model alimentar preventiv,
inspirat din modelul
mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug
cu ulei de masline.
Un alt principiu recomandat priveste alimentele
proaspete si crude,
netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de
legume, condimentate cu
ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si
culorile.
Activitatea fizica
reduce riscul cancerului de san
O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost
confirmarea prin
studiu a incidentei deosebite pe care sportul,
miscarea, o are in stoparea
diverselor tipuri de cancer. Prin urmare,
specialistii recomanda
includerea
lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in
aer liber, fara cateva
minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea
reduce in proportie de 40%
incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de
prostata, plamani si
uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele
subtiri, care fac
constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o
greutate normala nu
sunt
feriti de teribila maladie.
„Un studiu american a demonstrat ca densitatea
sanului la mamografie se
modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." Ti
la fel, intreaga
structura corporala.
RODICA DEMIAN
_________________________
Intrebari pe adresa medicului specialist
Dr. CRISTIAN BOERESCU
- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar
de la facerea lumii,
Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana „toata iarba ce
are samanta... si tot
pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte
putine vegetale din cele pe
care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele
noastre sunt cel mai
ades
prelucrate de tehnologiile industriei alimentare.
Legislatia actuala este
mult prea permisiva cu aditivii alimentari.
Rapiditatea cu care apar, in
fiecare an, sute si chiar mii de coloranti
alimentari spune multe despre
deficientele si fraudele grave ale sistemului
actual. „Galbenul de unt"
(paradimetil - azobenzenul), ca sa dau numai un
singur exemplu,
intrebuintat
pana nu de mult pe scara larga, produce
experimental la animalele de
laborator cancerul ficatului (hepatomul malign).
Iata pe scurt o
demonstratie inversa pentru intrebarea dvs. si o
pledoarie fierbinte
pentru
consumul produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de
mai multi ani, iar
presa tine sus steagul schimbarii pentru opinia
publica. La astfel de
presiuni, agricultura si alimentatia biologica tind
sa se afirme tot mai
mult, iar prin cercetari de ultima ora, nutritia se
contureaza ca o
perspectiva reala a unei noi terapii in boala
canceroasa.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape
complet lipsite de
toxicitate. De aceea realizeaza un inter-schimb
firesc cu mediul intern
celular si nu blocheaza deloc filtrele biologice
ale organismului.
Dimpotriva, multi microconstituenti naturali din
legume, fructe, cereale,
dar si din plante si-au dovedit deja rolul lor
anticancerigen, in diverse
colturi ale lumii. In paginile „Formulei AS" s-a
scris si se va mai scrie
inca mult despre potentialul de vindecare al
fibrelor vegetale,
antioxidantilor naturali, retinoizilor
antitumorali, betacianinelor etc.,
despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina
sau condimente, iar
cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de
dvs. de-a lungul
timpului
au produs stupefactia lumii medicale de la noi si
ii sustin cu o raza de
speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia,
doctorul
Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca
„vegetalele in stare cruda si
proaspete" au o mare putere de vindecare si
reprezinta pentru oameni o
hrana
vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza
pe numeroase cazuri
vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne
laboratoare din acea
vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele,
enzimele, imunostimulatorii
sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul
timpului, aceste adevaruri
au
fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf
Breuss, Robert Jackson,
Kristine Nolfi si multi altii, dar din nefericire
medicina actuala merge
parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru
a intelege rolul
cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului,
sa observam ca cea mai
mare frecventa a bolii este intalnita la persoane
in varsta de peste 50 -
60
de ani, la care componentele tisulare intra in
procese lente de
degenerare,
iar astfel organele nu mai fac fata asaltului de
toxine cancerigene de
care
vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele
de cruditati, posturile
cu sucuri de legume si fructe, hrana vie sunt o
speranta pentru cei
disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult
de ultimele comunicari
stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au
calitatea de
medicament anticancer sau au suferit modificari
genetice care le-au
mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a
tarii si veti auzi un
„da" pe sute de mii de voci din piepturile
romanilor care vin de la munca
din strainatate. Veti putea aduna relatari
amanuntite despre parfumul,
gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si
legumelor de la noi.
Veritabile
declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui,
rosii, ardei etc.
Personal, cunosc multi oameni bine situati in
Occident care vin special in
Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul
agriculturii ar avea
inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa
intre pe pietele europene
ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o
data in istorie granarul
(bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa
de cai nu ar mai fi
atat
de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din
agricultura este
biologica, in Germania si Austria 13-16%, in
Elvetia 23%, iar pretul la
aceste produse este de 3-4 ori mai mare decat la
celelalte. La noi, mai
mult
de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile
naturale de productie
si
de aceea cred ca daca am avea azi autostrazi,
turismul rural ar relansa
economia. Intr-o societate bazata pe adevar si
intelepciune, cercetarile
care demonstreaza potentialul vindecator al dietei
anticancer ar trebui
utilizate la maximum in folosul bolnavilor, iar
procesul de producere,
preparare si comercializare al hranei sa fie
coordonat cu mai mare grija.
Alimentatia anticancer
- Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o
realitate pe care naturismul o
sustine de mult: alimentatia corecta poate sa
impiedice aparitia
tumorilor.
Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele
integrale si ierburile
aromate contin substante active care pot preveni
imbolnavirea de cancer.
O terapie cu gust delicios! -
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si
gaseasca drumul spre
farfurii!"
La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un
congres la care
au participat cercetatori de pe toate meridianele
globului. Tema
conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia
unanima: cele mai
eficiente
remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se
gasesc in ... farfurie!
Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat
printr-o alimentatie
sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin
substante bioactive, ci si
cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa
traim mai mult, in deplina
sanatate. Va prezentam interviul acordat pe aceasta
tema de prof. dr. S.
Knasm†ller, unul dintre marii cancerologi germani,
prezent la lucrarile
conferintei.
Meniul oferit participantilor la conferinta de la
Viena a fost
de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu
sfecla, salata de andive cu
radacina de tataneasa, fileuri de peste cu
rozmarin, sarlota de lamaie cu
sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar
rezultatele cercetarilor noastre. Multe din
ingredientele folosite au
proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca
alimentatia anticancer
poate fi extrem de gustoasa.
Si care sunt efectele ei?
Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca
un bolnav incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi
salvat. Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot
preveni aparitia cancerului. Aveti noutati? Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din
mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in
crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa
impiedice acest proces. Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al
verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei
prescurtat este GST. Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?
Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau prostata) sa se transforme in celule canceroase. Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit? Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon. Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului? In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara:
vinarita, vanilia si scortisoara. Exista si substante care provoaca "moartea"
celulelor canceroase?
Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate
declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi efect il are si varza de Bruxelles. Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer.
Dar ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul
cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
Bacilii lactici din alimentele fermentate varza acra, branza, iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.
Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?
Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de aceea efectul lor este nul.
Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?
Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA, ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata (este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul
americanilor bolnavi. Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele
crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi
prajiti. Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este rmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
Prajitul la peste 200¡C este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi.Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena.
Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%.
Putem sa fumam, daca mancam varza?
Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
Exista o planta anume pe care o preferati?
Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine.Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
Care este urmatorul dvs. obiectiv?
Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.!
Farmacia naturii: Ucigasii cancerului
- Varza
(si, in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale"
protejeaza varza de
agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele
activeaza enzima care
previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul
acesta, substantele
protectoare sunt mai bine valorificate de organism.
- Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer
din struguri, din
zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta
stopeaza producerea
infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru
frumusete: samburii
(semintele)
de struguri impiedica aparitia petelor de
batranete.
- Rosiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe
care-l contin
acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia
cancerului de pancreas, de
intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai
puternic daca rosiile
sunt fierte.
- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la
"turatie maxima" o
enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se
gaseste in graul si in
grisul
nerafinate industrial.
- Citricele
Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de
exemplu la micul
dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni
formarea nitrosaminelor
cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc
bioflavonoidele care
sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
________________________________
Inapoi la natura!
Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar
trebuie sa o
faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:
Alcool cu masura barbatii: maximum 2 pahare/zi;
femeile: maximum
1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine
resveratrol.
Carne putina nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa
carne de pui sau
peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu
trebuie prajita prea
tare
si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul,
care contine acizi grasi
Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale inlocuiti-le cu grasimi
vegetale, mai ales
cu ulei de masline. El contine acizi grasi
nesaturati si vitamina E, care
ne
protejeaza de cancer.
Sare, cu economie maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu
mirodenii si
verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase expertii recomanda
600-800 g/zi,
impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru
produsele integrale.
Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza
(tofu), iaurt etc.
Multe legume si fructe zilnic, intre 400-800 g,
impartite in
5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales
in crucifere (varza,
conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi.
Citricele contin vitamina
C,
la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul,
caisele, morcovii.
Ceaiul verde bautura ideala.
Zahar, aproape deloc pentru ca ingrasa, iar
supragreutatea sporeste
riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu
miere!
Comments