Cine sunt actionarii lui Dinamo? Niste MAFIOTI!

Actionarii gruparii campioane sunt un amestec bizar de afaceristi, unii - "emanati" ai fostului regim comunist, altii - "lupi tineri" care se infrupta din afacerile cu statul.De-a lungul ultimilor ani, echipa de fotbal Dinamo a fost periodic tulburata de scandaluri-monstru la nivelul conducerii.
Sursa seismelor: prezenta mai multor actionari. Dorinta de a-si impune punctul de vedere in dauna celorlalti sau, si mai rau, intentia de a-i insela pe ceilalti parteneri vin sa confirme, daca mai era nevoie, axioma potrivit careia romanii nu stiu sa lucreze in echipa.
Razboaie crancene, degenerate uneori chiar in violente fizice, amenintari, lovituri perfide, adesea sacrificarea intereselor echipei pentru atingerea scopului personal, toate acestea au fost si sunt prezente din belsug in Stefan cel Mare.
Antrenorul demisionar, Mircea Rednic, a acuzat ca unii dintre actionari i-au pus bete-n roate, iar unii dintre jucatori l-au tradat in momentul decisiv. Consecinta: Cristi Borcea, cel care raspundea atunci, in solidar cu Rednic, de performantele echipei, a cazut in dizgratie, fraiele fiind preluate de Nicolae Badea, cel care percepea rezultatele pozitive din sezonul trecut ca pe un atentat la propria sa influenta.

Badea - numarul unu, Borcea - pe doi
Aceasta perpetua miscare browniana de la gruparea „ros-alba” este, aparent, inexplicabila, daca ne gandim ca, in mod normal, toti actionarii ar avea acelasi interes.
Lucrurile capata insa sens daca privim putin peste profilul celor cinci factori de decizie din Stefan cel Mare. Toti actionarii care iau deciziile la Dinamo au o biografie zbuciumata. Sunt prosperi oameni de afaceri, dar caile prin care au obtinut averile n-au fost intotdeauna clare.

Sferele de influenta in club sunt bine stabilite intre actionari. Badea il are alaturi pe Cohn (care nu mai are, insa, de mult timp niciun cuvant de spus, figurand doar formal printre proprietari), in timp ce Turcu e mana-n mana cu Borcea. „Aripa” Borcea-Turcu, avand si raspunderi executive, este atasata de polul format in fotbalul romanesc de fratii Ioan si Victor Becali si de Gigi Netoiu.
Autori de mari „tunuri” in lumea afacerilor, unde sunt cunoscuti ca niste clienti ai fostei conducerei PSD-iste, Dragos Savulescu si Florian Walter n-au prea multe de spus la echipa.

Nicolae Badea, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania si principalul factor de decizie la gruparea „ros-alba”, are, printre altele, afaceri in IT (detine firma Computerland), alimentatie (Pizza Hut, KFC) si telefonie mobila (Orange). Badea n-a devenit peste noapte mare om de afaceri, „cheagul” si legaturile fiind facute inca dinainte de Revolutie, pe vremea cand era ginerele temutului demnitar comunist Ion Dinca - „Te-leaga”.
Badea este in excelente relatii cu conducerea Ministerului de Interne si pare sa detina o putere „din umbra” mult mai mare decat lasa sa se vada. Este omul numarul unu la Dinamo. In spatele aparentei de om tolerant si impaciuitor zace o forta de temut. Ioan Becali, Gigi Netoiu (amandoi scosi de pe lista actionarilor) si Cristi Borcea au simtit pe propria piele puterea lui Badea.
Cristi Borcea este un „lup tanar” a carui ambitie ii excede uneori capacitatile intelectuale. Si-a luat Bacalaureatul la 26 de ani, la un liceu din Fierbinti unde erau scoliti „tablagiii” din MI ramasi in urma cu studiile. A facut avere din afaceri cu butelii. A plecat de jos, pe vremea lui Ceausescu lucrand la centrul de la Damaroaia, unde s-a imbogatit profitand de faptul ca, in acei ani, buteliile erau o marfa rara.
Dupa cum singur a recunoscut, in 1990 castiga deja aproximativ 100.000 de lei pe zi! Apoi si-a pornit propria afacere, firma sa, Crimbo Gas (care se ocupa de comercializarea gazului lichefiat), fiind printre cele mai importante in domeniu din Romania. Are, de asemenea, relatii foarte bune cu Ministerul de Interne si, ca putere de decizie la Dinamo, este al doilea dupa Badea.
Florian Walter si-a schimbat numele, pana de curand numindu-se Busca. A fost consilier PSD de Bucuresti si e cunoscut ca un apropiat al lui Miron Mitrea (fostul ministru PSD-ist al transporturilor i-a botezat chiar fiica). Pe vremea cand Mitrea era sef la Transporturi, Busca a beneficiat de contracte de zeci de milioane de euro. Actionarul dinamovist este cel care, in 2005, l-a scos din tara pe Mihai Necolaiciuc, fost director CFR cu 14 dosare penale deschise la DNA.
Printre ultimele afaceri profitabile se numara un contract de peste un milion de dolari cu armata SUA, pentru servicii la baza militara de la Mihail Kogalniceanu. La Dinamo are o cota importanta de actiuni, dar o influenta mai redusa. In general, voteaza asa cum vrea Badea.
Vasile Turcu este un personaj aproape caricatural, imbogatit din afaceri cu Ministerul de Interne. Are contracte de milioane de euro in domeniul constructiilor. A intrat in sport oarecum pe usa din dos, ca sponsor la sectia de handbal de la CS Dinamo. Pe vremea aceea, se milogea de ziaristi sa scrie despre el si ii implora pe conducatorii clubului sportiv sa-i „faca intrare” la presa.
Ulterior, odata cu marirea cifrei de afaceri, a „avansat” la echipa de fotbal, unde a inceput sa aiba pareri si sa ceara prietenia „grangurilor”. Acum se crede „om de fotbal”, critica antrenorii si emite judecati tactice. Inca n-a scapat de vechea meteahna, hartuindu-i pe cameramanii televiziunilor si bagandu-se in cadru chiar si atunci cand nimeni nu-l intreaba nimic. La Dinamo a facut ceea ce stie cel mai bine, cautand mereu sa se atarne la remorca unui personaj puternic. O vreme s-a agatat de Ioan Becali, acum se baga sub pulpana lui Cristi Borcea.
Dragos Savulescu are o faima deloc de invidiat. E un personaj care iese putin in fata, dar se stie ca e unul dintre competitorii acerbi ai lui Gigi Becali in afacerile imobiliare din nordul Bucurestiului. Se spune ca marile „tunuri” le-a dat pe vremea guvernarii PSD, prin intermediul Agentiei Domeniilor Statului, cand seful acesteia era Corneliu Popa.Mecanismul pus la cale, in care erau implicate numeroase oficialitati, dar si primariile diverselor localitati din zona, ar fi „mutat” sub controlul sau mai multe ferme de cercetari (cu tot cu pretioasele lor suprafete) ale Ministerului Agriculturii. La Dinamo sta - ca si in afaceri - in umbra. Glasul sau s-a auzit cel mai putin dintre toti.
Vladimir Cohn, un alt personaj controversat, face inca parte, formal, din actionariatul de la Dinamo, dar e tras de mai mult timp pe linie moarta. Procedurile legale de indepartare a sa din societate sunt in derulare, pentru ca Vova nu si-a platit partea de bani la majorarile de capital si la investitiile in echipa.

Sursa:http://www.expres.ro/

Comments

Anonymous said…
It's remarkable in support of me to have a web page, which is valuable in favor of my experience. thanks admin

Feel free to surf to my webpage :: bmi calculator female

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu