MC DONALD’S Romania ce-i in neregula?

PATRONATUL LANTULUI de restaurante McDonald’s cheltuieste anual aproape 2 miliarde $ pentru reclame si promotii, incercand sa cultive imaginea unei companii ecologice si implicate social, precum si restaurantele sale ca “loc de recreere”. Copiii sunt momiti (tragand parintii dupa ei) cu jucarii si alte nimicuri.
Insa in spatele mutrei zambitoare a lui Ronald McDonald sta crunta realitate: McDonald’s este interesata doar de bani, de la oricine si (aproape) oricum. Profiturile celor 25 000 de restaurante din 119 tari depasesc 3 miliarde $ lunar. Rapoartele anuale vorbesc de noi si noi magazine in lumea intreaga, o noua unitate se deschide la fiecare 5 ore; insa extinderea retelei inseamna mai multa uniformitate, mai putina alegere, subminarea sanatatii individuale si a initiativelor si comunitatilor locale.

PROMOVAREA UNEI HRANE NESANATOASE
McDonald’s isi promoveaza produsele ca “nutritive”, insa in realitate vinde o hrana de foarte proasta calitate - continut crescut in grasimi, sare si zaharuri, scazut in fibre si vitamine. O dieta de acest tip este strans legata de afectiuni ale inimii, cancer, diabet etc - asa numitele “boli ale civilizatiei”. Produsele contin numerosi aditivi, unii din ei cancerigeni, si provoaca hiperexcitabilitate la copii. Carnea este sursa majoritatii toxiinfectiilor alimentare. Odata cu dezvoltarea agriculturii si zootehniei moderne, intensive, alte boli - legate de reziduurile chimice, practicile agricole nenaturale sau abuzul de antibiotice - au devenit un pericol pentru oameni si animale.

EXPLOATAREA MUNCITORILOR
Personalul din industria alimentara este platit prost. Majoritatea celor care lucreaza la McDonald’s primeste salariul minim pe economie. A aparut chiar si termenul popular de “McJob” - slujba slab platita si fara viitor. In multe tari, McDonald’s nu plateste orele suplimentare. Presiunile facute spre a mentine profiturile mari si salariile mici rezulta in supraincarcare si oboseala a personalului, care poate duce la accidente. Majoritatea angajatilor sunt oameni cu foarte putine optiuni de angajare, asa ca sunt fortati sa accepte exploatarea - si pe deasupra sa mai si zambeasca! Nu e surprizator ca rotatia de personal la McDonald’s este mare, facand dificila sudarea unei echipe sindicale si lupta pentru conditii mai bune, mai ales in Romania, unde sindicatele sunt inca departe de organizatiile similare occidentale, active si insistente pentru drepturile salariatilor.

INVAZIA SUBCULTURALA AMERICANA
McDonald’s este nu doar o sursa de hrana proasta, ci si unul din avanposturile cele mai evidente ale subculturii americane de consum. “Stilul de viata” promovat de McDonald’s ucide cu incetul individualitatea si personalitatea, inculcand in mintea tinerilor (in special, dar nu numai) dependenta de drogul consumismului. Chifteaua de la “Mac” inabuse traditia culinara, rareste mesele si reuniunile linistite in familie si ajuta din plin la “robotizarea” angajatilor care, mancand “rapid” la McDonalds castiga minute in plus nu pentru copii si familie, ci pentru biroul la care se intorc grabiti si unde intotdeauna e ceva urgent de terminat.

JEFUIREA SARACILOR
Vaste arii din tarile sarace sunt folosite pentru recolte sau ferme de crestere a animalelor ce vor fi mancate in Occident. Aceasta inseamna, implicit, neglijarea nevoilor locale. McDonald’s promoveaza produse din carne, incurajand oamenii sa consume carne mai des, ceea ce epuizeaza tot mai multe resurse de hrana. Sapte milioane de tone de furaje duc la obtinerea a doar un milion de tone de produse din carne. Cu o dieta continand in principal vegetale si cu pamantul impartit in mod corect, aproape fiecare regiune din lume ar putea sa dea suficienta hrana pentru locuitorii sai.

DISTRUGEREA MEDIULUI
Padurile din intreaga lume - vitale pentru viata - sunt distruse tot mai rapid de companiile multinationale. McDonald’s a fost nevoita sa recunoasca faptul ca amplaseaza ferme pe pamanturi defrisate, impiedicand astfel regenerarea lor. De asemenea, folosirea de catre multinationale, pentru ferme, a terenurilor agricole, obliga populatia locala sa se mute in alte zone.
McDonald’s este cel mai mare consumator de carne de vita din lume. Emisiile de gaz metan provenite de la vitele crescute pentru consum contribuie la criza “incalzirii globale”. De asemenea, agricultura intensiva, moderna, este bazata pe utilizarea chimicalelor daunatoare pentru mediu.
Un sfert din gunoiul produs anual in SUA provine din industria fast-food. In fiecare an, numai McDonald’s genereaza 700 000 tone de deseuri de ambalaje, o parte din ele sfarsind prin a polua orasele si solul.

BARBARIA CONTRA ANIMALELOR
Meniurile lanturilor de fast-food-uri au ca ingredient principal sacrificarea a milioane de animale. Cele mai multe sunt crescute intensiv, artificial, fara acces la aer proapspat si soare si fara libertate de miscare. Uciderea lor este barbara. Noi avem libertatea sa alegem daca mancam sau nu carne; animalele sacrificate nu o au.

ALIANTA SECRETA CU POLITICIENII
Desi nu se afirma niciodata pe fata acest lucru, multi politicieni au relatii la nivel foarte inalt in domeniul afacerilor. Unele din aceste relatii depasesc cadrul legal, traducand-se in favoritisme si acte normative directionate special spre a ajuta companiile. Cu McDonald’s, situatia nu este diferita. “Chiftelarii” se bucura de protectia autoritatilor in numeroase tari din lume, putand sa faca nestingheriti reclama produselor, in detrimentul alimentatiei sanatoase sau uneori chiar incalcand normele referitoare la publicitate.
In Romania, in toamna anului 2003, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (organ guvernamental) si McDonald’s Romania au semnat un parteneriat, care se concretizeaza prin acordarea de reduceri tinerilor care mananca in fast-food-urile companiei. Iata, asadar, cum statul roman ridica otravirea tinerilor la rangul de politica oficiala.

CENZURA
Compania McDonald’s a fost criticata de un urias numar de oameni si organizatii in intreaga lume. La mijlocul anilor ‘80, Greenpeace a adunat laolalta aceste proteste sub denumirea Ziua Mondiala de Actiune Impotriva McDonald’s. Ea se desfasoara anual, pe 16 octombrie, prin pichete si demonstratii in toata lumea. McDonald’s, care cheltuieste sume fabuloase pentru reclama, incearca sa reduca la tacere aceste critici prin amenintari cu actiuni in justitie impotriva organizatorilor. Multi au fost fortati sa renunte din cauza lipsei banilor pentru sustinerea unui proces.

CE POTI FACE TU
S-a dovedit in repetate randuri ca oamenii pot lupta eficient impotriva celor care detin puterea asupra popoarelor si a planetei. Muncitorii isi folosesc armele specifice: lupta sindicala pentru demnitate si drepturi. Oamenii sunt din cei in ce mai preocupati de hrana pe care o servesc - lor si copiilor. Popoarele sarace se organizeaza sa reziste impotriva multinationalelor si bancilor care domina economia mondiala. Organizatiile de protectie a mediului duc campanii tot mai intense.
Daca in Romania cetatenii nu sunt inca obinuiti sa fie atenti la aspectele si implicatiile sociale ale actiunilor lor, ceva poti face, un pas simplu si eficient: renunta sa mai mananci la Mc Donald’s, daca ai facut-o vreodata, si fa sa circule aceste informatii, pentru ca si altii sa le afle.

Text realizat de Altermedia si difuzat cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentatiei, declarata de FAO/ONU pe 16 octombrie, care coincide cu ziua mondiala de protest impotriva McDonald’s

Text preluat de pe http://www.taifas.ro/
Thanks Marina!

Comments

Anonymous said…
se pot face rost de dovezi in acest sens?
Anonymous said…
Astia nu sunt naturisti, pui unflati cu hormoni, cartofi congelati, lapte pasteurizat, si altele

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

De citit astazi despre bolovanul Marga si plagiatorul Ponta