Coca cola - fabrica de Amaraciune !

„Hoţii! Hoţii!... Daţi-ne banii! Daţi-ne banii!... Nu plecăm de-aici!...”, scandau ieri după-amiază, în faţa companiei Coca-Cola, câteva zeci de muncitori îmbrăcaţi în roşu din cap până-n picioare. Oamenii au ieşit la şase dimineaţa în drum, nemulţumiţi de rezultatele negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă şi de nivelul lefurilor. „Salariile să crească în funcţie de realitate. Coca-Cola e lider de piaţă pe spatele distribuţiei, iar noi, şoferii, am ajuns de râs, cu 851 lei salariu brut. Vrem să trăim decent.

Pe cartea de muncă să avem minim 10 milioane”, vociferau angajaţii companiei. Ştefan Dumitrescu, liderul Sindicatului Coca-Cola Bucureşti, spune că negocierile pentru CCM au fost blocate de către angajator, care a semnat ulterior cu un alt sindicat din companie, cu reprezentativitate foarte mică. „Vrem salarii compensatorii, pentru că o să externalizeze producţia şi rămânem fără locuri de muncă. Apoi, am cerut 20 la sută creştere salarială pentru ajutorul de şofer şi 25 la sută pentru şofer, într-o singură tranşă”, susţine Dumitrescu.

Salariaţii spun că nu primesc prime de sărbători, aşa cum se întâmplă cu cei de la concurenţă, iar baxul de suc pe care îl primesc lunar ar fi impozitat şi scăzut la salariu. Muncitorii s-au mai plâns că firma uită în mod sistematic să le plătească toate orele suplimentare, iar comisioanele sunt numai vorbe în vânt: „Cică ne dau comisioane în funcţie de cât distribuim, de cât se cară, dar pe care nu le-am atins niciodată. Sunt doar pomenite, dar nu le-am văzut. Niciodată n-am fost plătiţi pentru munca pe care am prestat-o. Noi, muncitorii, suntem nefericiţii din «Fabrica de Fericire», cum e numită Coca-Cola în noua campanie de publicitate”, mai susţin protestatarii.

Conciliere fără rezultate concrete, protestul continuă

Ieri la amiază sindicaliştii au intrat la conciliere cu anga­jatorul, însă fără un rezultat concret. Salariaţii care aşteptau la poarta fabricii din Bucureşti au hotărât să continue protestul, decizie care se pare că a fost luată şi de cei câteva zeci de muncitori de la fabrica din Ploieşti.

De partea cealaltă, con­ducerea Coca-Cola susţine că au existat 12 runde de negocieri, iar sindicatele care sunt în protest au venit doar la 11 runde. „Sunt încă discuţii cu aceste sindicate, însă Coca-Cola HBC a încheiat un contract colectiv de muncă pentru anul 2008, în baza căruia conducerea companiei este în măsură să aplice măririle salariale precum şi beneficiile agreate, începând cu 1 ianuarie 2008”, susţine Mugurel Rădulescu, director de relaţii publice şi comunicare al companiei. Rădulescu spune că toate cele trei sindicate au semnat procese-verbale prin care au declarat că agreează punctele contractuale, inclusiv pe cele legate de salarii. Protestul spontan al angajaţilor nu afectează producţia şi distribuţia, conducerea companiei spunând că piaţa este asigurată.

Sursa: Gandul

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu