Alimentatia grupelor sanguine
"Suntem ceea ce mancam, dar ar trebui sa mancam ceea ce suntem." Fiecare grupa sanguina reprezinta un mesaj genetic cu origini in viata stramosilor nostri. Astfel ca nutritia oamenilor variaza in functie de grupa de sange pe care o mostenesc. O dieta astfel sortata asigura sanatatea persoanei respective, incetineste imbatranirea, combate problemele digestive si endocrine, ii asigura vitalitatea si sursa zilnica de energie etc. Este recomandat sa mancati conform bagajului genetic pe care il dobanditi. Dupa numai doua saptamani veti simti cum starea voastra de sanatate se amelioareaza.
Grupa 0
Este cea mai veche grupa de sange, genele ei provenind de la stramosii nostri vanatori. Persoanele care au aceasta grupa sunt puternice si viguroase, cu un sistem imunitar puternic si au nevoie de multe proteine pentru a-si mentine sanatatea.
Caracteristici principale:
* Aceste persoane sunt mari consumatoare de carne.
* Au o reactivitate imuna promta, rapida si eficienta.
* Rezista stresului in special prin consum fizic (le sunt indicate exercitiile fizice saptamanale).
* Au o digestie rapida si sucuri gastrice acide, fiind predispusi la ulcere, gastrite etc.
* Sunt persoane energice, cu un metabolism bazal ridicat si necesita o suplimentare a alimentatiei cu minerale: Ca, Fe, P, etc. precum si cu vitamine.
Alimente recomandate
Baza alimentatiei este reprezentata de proteine: carnea de pui, de vita, pestele (este foarte indicat pentru grupa 0 in special pentru continutul de fosfor de care cei cu aceasta grupa au mare nevoie). Aceste alimente se vor consuma in stare cat mai proaspata si fara conservanti. Este indicata evitarea preparatelor industriale ca mezeluri, salamuri etc.
Acesti oameni au mare nevoie de iod pentru a-si intari functia tiroidiana, astfel ca alimentele cu origine marina le sunt necesare: fructe de mare, peste, sare de mare etc. Este bine pentru aceste persoane sa manance sarat.
In privinta fructelor, acestea sunt recomandate in cantitati mari, reprezentand o alternativa la produsele fainoase. La fel si legumele, toate consumate proaspete, in salate de legume sau de fructe, sucuri ori pur si simplu consumate ca atare.
Ca grasimi ori uleiuri, recomandam uleiul de masline si semintele de dovleac ori nucile care sunt bogate in proteine si grasimi vegetale.
Ca bauturi recomandate (evident in cantitati moderate) sunt vinul rosu si berea.
A se evita:
Consumul de fasole uscata, de carne de porc, produsele lactate (sau consumate in cantitati mici), produsele din grau (datorita glutenului care incetineste metabolismul si ingrasa), fructe precum pepene galben, banane, mure. Trebuie reduse bauturile alcoolice rafinate, cafeaua, sucurile sintetice ori ceaiul negru. O alternativa la cafea benefica pentru aceasta grupa sanguina o reprezinta ceaiul verde.
Grupa A
Stramosii agrupei A au fost primii vegetarieni, astfel ca "posesorii" aceste grupe sanguine vor manca predominant fructe si legume.
Caracteristici generale
* Aceste persoane au un tub digestiv sensibil, astfel ca alimentele greu digerabile trebuie evitate.
* Sistemul imunitar este tolerant, insa nu suficient de puternic, deci va trebui sa aveti grija in aceasta privinta, sa eliminati alimentele suprapreparate specifice alimentatiei moderne, cu multe condimente, conservanti si E-uri.
* Rezista stresului datorita capacitatii mari de relaxare si detasare.
* Necesita o alimentatie predominant vegetariana (spun predominant, nu exclusiv) pentru a-si mentine tonusul energetic in fiacre zi.
* Aceste persoane sunt predispuse la diabet si boli cardiace.
Alimente recomandate
Pentru ca digera mai greu carnea si grasimile animale sunt recomandate toate alimentele din regnul vegetal. Legume si fructe consumate zilnic si in stare proaspata asigura nutrientii ce mentin sanatatea persoanelor cu aceasta grupa.
Totusi carnea si proteinele animale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, recomandate fiind carnea de pasare si pestele, preparate fara condimente din comert si daca se poate la gratar.
Ca uleiuri si grasimi recomandam ca si in cazul grupei 0 uleiul de masline. Semintele de dovleac si arahidele sunt de asemenea indicate.
Fainoasele se vor consuma moderat.
Cei cu aceasta grupa ar trebui sa bea in fiecare dimineata un pahar cu apa la temperatura camerei in care au stors o jumatate de lamaie. Astfel isi vor ajuta organismul sa elimine toxinele.
Ca bauturi sunt recomandate: ceaiul verde si vinul rosu.
A se evita:
Produsele lactate care sunt greu digerabile, legume ca rosii, cartofi si varza, fructe ca portocale, banane si nuca de cocos. Cafeaua, ceaiul negru, bauturile alcoolice rafinate si racoritoarele sintetice trebuie evitate de asemenea.
Grupa B
Acestia au nevoie atat de alimente vegetale cat animale.
Caracteristici generale
* Alimentatia trebuie sa fie echilibrata.
* Au un sistem imunitar puternic.
* Consumatori de produse lactate.
* Au un sistem digestiv tolerant.
* Raspund cel mai bine la stres prin creativitate.
* Sunt echilibrati in ceea ce priveste nevoia de activitate fizica si mentala.
* Prezinta cea mai mare flexibilitate in alegerea alimentatiei.
* Ca predispozitie pentru boli, aceste persoane sunt rezistente bolilor actuale, ca cele cardiace ori metabolice. Sunt predispusi insa spre oboseala cronica si scleroza multipla.
Alimente recomandate
Alimentatia acestei grupe este echilibrata si complexa.
Sunt indicate: produsele animale precum carnea rosie (mai putin carnea de pui), pestele, produsele lactate.
Legumele si fructele nu trebuie nici ele sa lipseasca din nutritia acestor persoane.
Alimentele marine sunt benefice, in special pestii precum somonul si codul, dar si aceia care au carnea alba.
Ca uleiuri il recomandam pe cel de masline.
Este bine ca dimineata sa se bea un pahar cu suc de fructe, acesta are un efect intaritor si tonic mai ales pentru sistemul imunitar.
In alimentatia acestor persoane sunt recomandate cateva plante cu efecte benefice: ginseng, ginkgo biloba, menta, ghimbir si macese.
Ca bauturi consumati: apa, ceaiuri din plante medicinale si sucuri naturale.
A se evita:
Crustaceele (homari, creveti, crabi), cerealele, rosiile, cafeaua si bauturile alcoolice.
Grupa AB
Cei care au aceasta grupa sanguina sunt probabil cei mai echilibrati.
Caracteristici generale
* Aceste persoane raspund cel mai bine la schimbari si tolereaza o dieta complexa.
* Rezisra foarte bine in conditii de stres.
* Au un sistem imunitar puternic.
* Tractul digestiv este totusi sensibil, stomacul nu secreta suficient suc gastric si pot sa apara probleme de digestie.
Alimente recomandate
Cele mai recomandate sunt alimentele marine, pe care le puteti consuma cat de des doriti,reprezantand o sursa excelenta de proteine.
Produsele lactatae sunt bine tolerate, asigurand aportul necesar de calciu si protine.Ca ulei, cum am mentionat pentru toate grupele, indicat ramanecel de masline.
Produsele fainoase sunt bine tolerate.Legumele si fructele trebuie consumate zilnic.
Alte alimente benefice: usturoiul, sarea de mare, hreanul, patrunjelul, soia.
Ca bauturi sunt recomandate vinul rosu si ceaiurile din plante medicinale ce ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Dimineata este bine sa consumati un pahar cu apa in care ati stors o jumatate de lamaie.
A se evita
Consumul de carne de pui si de vita (mai ales produsele conservate sau afumate), nucile si semintele (sunt benefice in cantitati mici), cafeaua, ardeii, porumbul, bananele, portocalele, mango, si ceaiurile de anghinarie.
Grupa 0
Este cea mai veche grupa de sange, genele ei provenind de la stramosii nostri vanatori. Persoanele care au aceasta grupa sunt puternice si viguroase, cu un sistem imunitar puternic si au nevoie de multe proteine pentru a-si mentine sanatatea.
Caracteristici principale:
* Aceste persoane sunt mari consumatoare de carne.
* Au o reactivitate imuna promta, rapida si eficienta.
* Rezista stresului in special prin consum fizic (le sunt indicate exercitiile fizice saptamanale).
* Au o digestie rapida si sucuri gastrice acide, fiind predispusi la ulcere, gastrite etc.
* Sunt persoane energice, cu un metabolism bazal ridicat si necesita o suplimentare a alimentatiei cu minerale: Ca, Fe, P, etc. precum si cu vitamine.
Alimente recomandate
Baza alimentatiei este reprezentata de proteine: carnea de pui, de vita, pestele (este foarte indicat pentru grupa 0 in special pentru continutul de fosfor de care cei cu aceasta grupa au mare nevoie). Aceste alimente se vor consuma in stare cat mai proaspata si fara conservanti. Este indicata evitarea preparatelor industriale ca mezeluri, salamuri etc.
Acesti oameni au mare nevoie de iod pentru a-si intari functia tiroidiana, astfel ca alimentele cu origine marina le sunt necesare: fructe de mare, peste, sare de mare etc. Este bine pentru aceste persoane sa manance sarat.
In privinta fructelor, acestea sunt recomandate in cantitati mari, reprezentand o alternativa la produsele fainoase. La fel si legumele, toate consumate proaspete, in salate de legume sau de fructe, sucuri ori pur si simplu consumate ca atare.
Ca grasimi ori uleiuri, recomandam uleiul de masline si semintele de dovleac ori nucile care sunt bogate in proteine si grasimi vegetale.
Ca bauturi recomandate (evident in cantitati moderate) sunt vinul rosu si berea.
A se evita:
Consumul de fasole uscata, de carne de porc, produsele lactate (sau consumate in cantitati mici), produsele din grau (datorita glutenului care incetineste metabolismul si ingrasa), fructe precum pepene galben, banane, mure. Trebuie reduse bauturile alcoolice rafinate, cafeaua, sucurile sintetice ori ceaiul negru. O alternativa la cafea benefica pentru aceasta grupa sanguina o reprezinta ceaiul verde.
Grupa A
Stramosii agrupei A au fost primii vegetarieni, astfel ca "posesorii" aceste grupe sanguine vor manca predominant fructe si legume.
Caracteristici generale
* Aceste persoane au un tub digestiv sensibil, astfel ca alimentele greu digerabile trebuie evitate.
* Sistemul imunitar este tolerant, insa nu suficient de puternic, deci va trebui sa aveti grija in aceasta privinta, sa eliminati alimentele suprapreparate specifice alimentatiei moderne, cu multe condimente, conservanti si E-uri.
* Rezista stresului datorita capacitatii mari de relaxare si detasare.
* Necesita o alimentatie predominant vegetariana (spun predominant, nu exclusiv) pentru a-si mentine tonusul energetic in fiacre zi.
* Aceste persoane sunt predispuse la diabet si boli cardiace.
Alimente recomandate
Pentru ca digera mai greu carnea si grasimile animale sunt recomandate toate alimentele din regnul vegetal. Legume si fructe consumate zilnic si in stare proaspata asigura nutrientii ce mentin sanatatea persoanelor cu aceasta grupa.
Totusi carnea si proteinele animale nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, recomandate fiind carnea de pasare si pestele, preparate fara condimente din comert si daca se poate la gratar.
Ca uleiuri si grasimi recomandam ca si in cazul grupei 0 uleiul de masline. Semintele de dovleac si arahidele sunt de asemenea indicate.
Fainoasele se vor consuma moderat.
Cei cu aceasta grupa ar trebui sa bea in fiecare dimineata un pahar cu apa la temperatura camerei in care au stors o jumatate de lamaie. Astfel isi vor ajuta organismul sa elimine toxinele.
Ca bauturi sunt recomandate: ceaiul verde si vinul rosu.
A se evita:
Produsele lactate care sunt greu digerabile, legume ca rosii, cartofi si varza, fructe ca portocale, banane si nuca de cocos. Cafeaua, ceaiul negru, bauturile alcoolice rafinate si racoritoarele sintetice trebuie evitate de asemenea.
Grupa B
Acestia au nevoie atat de alimente vegetale cat animale.
Caracteristici generale
* Alimentatia trebuie sa fie echilibrata.
* Au un sistem imunitar puternic.
* Consumatori de produse lactate.
* Au un sistem digestiv tolerant.
* Raspund cel mai bine la stres prin creativitate.
* Sunt echilibrati in ceea ce priveste nevoia de activitate fizica si mentala.
* Prezinta cea mai mare flexibilitate in alegerea alimentatiei.
* Ca predispozitie pentru boli, aceste persoane sunt rezistente bolilor actuale, ca cele cardiace ori metabolice. Sunt predispusi insa spre oboseala cronica si scleroza multipla.
Alimente recomandate
Alimentatia acestei grupe este echilibrata si complexa.
Sunt indicate: produsele animale precum carnea rosie (mai putin carnea de pui), pestele, produsele lactate.
Legumele si fructele nu trebuie nici ele sa lipseasca din nutritia acestor persoane.
Alimentele marine sunt benefice, in special pestii precum somonul si codul, dar si aceia care au carnea alba.
Ca uleiuri il recomandam pe cel de masline.
Este bine ca dimineata sa se bea un pahar cu suc de fructe, acesta are un efect intaritor si tonic mai ales pentru sistemul imunitar.
In alimentatia acestor persoane sunt recomandate cateva plante cu efecte benefice: ginseng, ginkgo biloba, menta, ghimbir si macese.
Ca bauturi consumati: apa, ceaiuri din plante medicinale si sucuri naturale.
A se evita:
Crustaceele (homari, creveti, crabi), cerealele, rosiile, cafeaua si bauturile alcoolice.
Grupa AB
Cei care au aceasta grupa sanguina sunt probabil cei mai echilibrati.
Caracteristici generale
* Aceste persoane raspund cel mai bine la schimbari si tolereaza o dieta complexa.
* Rezisra foarte bine in conditii de stres.
* Au un sistem imunitar puternic.
* Tractul digestiv este totusi sensibil, stomacul nu secreta suficient suc gastric si pot sa apara probleme de digestie.
Alimente recomandate
Cele mai recomandate sunt alimentele marine, pe care le puteti consuma cat de des doriti,reprezantand o sursa excelenta de proteine.
Produsele lactatae sunt bine tolerate, asigurand aportul necesar de calciu si protine.Ca ulei, cum am mentionat pentru toate grupele, indicat ramanecel de masline.
Produsele fainoase sunt bine tolerate.Legumele si fructele trebuie consumate zilnic.
Alte alimente benefice: usturoiul, sarea de mare, hreanul, patrunjelul, soia.
Ca bauturi sunt recomandate vinul rosu si ceaiurile din plante medicinale ce ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Dimineata este bine sa consumati un pahar cu apa in care ati stors o jumatate de lamaie.
A se evita
Consumul de carne de pui si de vita (mai ales produsele conservate sau afumate), nucile si semintele (sunt benefice in cantitati mici), cafeaua, ardeii, porumbul, bananele, portocalele, mango, si ceaiurile de anghinarie.
Comments