Cancerul, blocat cu beta-caroten
• Absoarbe socurile si functioneaza precum “pastila de a doua zi”
Un studiu japonez, bazat pe mai mult de 20 de ani de observatie, indica faptul ca persoanele care consuma zilnic legume verzi si galbene au un risc scazut de a dezvolta o forma de cancer pulmonar, de stomac etc. Mai mult, “pagubele” pricinuite de fumat pot fi drese printr-o cura de legume. Starea sanatatii fostilor fumatori, care au adoptat o dieta bazata pe aceste vegetale s-a imbunatatit cu... 25%!
Studiul efectuat la Harvard University, pe un lot de 1.200 de persoane varstnice din Massachusetts arata ca subiectii care au consumat mult morcov, salata verde, fructe uscate, capsuni si pepene, brocolli, varza de Bruxelles prezentau un risc scazut de cancer. Cercetatorii si-au pus intrebarea: “Oare beta-carotenul inhiba cancerul prin mecanismul ce-l transforma in vitamina A (cu rol antioxidant, determinant in prevenirea cancerului!)?”.
Prof.dr.Richard Petro, de la Oxford University, pariaza pe beta-caroten, sustinand ca poate reduce cu o treime mortalitatea cauzata de cancer, in SUA.
Cercetatorii sustin ca beta-carotenul actioneaza ca un “tampon” anti-soc, protejand amprenta genetica valoroasa a fiecarei celule de nocivitatea radicalilor liberi si, spre deosebire de alte forme de vitamina A, beta-carotenul are doua avantaje majore. In primul rand, nu prezinta toxicitate (in caz de megadoze, cel mult se poate ingalbeni pielea!), pe cand vitamina A, luata zilnic in doze de peste 50.000UI, este toxica, sustine prof.dr. Frank L. Meyskens, de la Larry Smith Cancer Center al Universitatii Arizona, din Tucson.
In al doilea rand, beta-carotenul se gaseste in alimente benefice pentru organismul uman: verdeturi (care intaresc imunitatea), dar si lactate (musai degresate!). Ficatul de vita si de pasare sunt o alta sursa bogata de vitamina A.
Cercetatorii americani si cei italieni din Milano, prin studii paralele, au ajuns la aceleasi concluzii. Femeile care au luat 5.000UI de beta-caroten din morcovi si alte vegetale prezentau un risc scazut de cancer cervical. Semnificativ, ei n-au gasit aceeasi asociere in cazul consumului de lactate si ficat, cand au comparat dietele a 191 femei cu cancer cervical si tot atatea femei sanatoase, de aceeasi varsta.
Mod de administrare
Este suficienta o doza de 5-10 mg de beta-caroten luata zilnic pentru o protectie eficienta impotriva tumorilor. Atentie! Fumatorii au nevoie de cantitati duble! Si asta din cauza faptului ca ei au o imunitate mai scazuta.
Eli Seifter, prof.dr. in Biochimie si Chirurgie la Albert Einstein College of Medicine a descoperit ca tratamentul cu beta-caroten e cu atat mai eficient cu cat e inceput mai timpuriu, putand astfel impiedica dezvoltarea cancerului.
Megadoze de beta-caroten date experimental soarecilor, cu 2-9 saptamani inainte de a fi expusi la chimicale ce produc cancer, au dat rezultate promitatoare. Soarecii care au continuat cura de beta-caroten si dupa expunerea la chimicale, timp de o luna, nu au dezvoltat formatiuni canceroase.
Sursa:http://www.cronicaromana.ro
Un studiu japonez, bazat pe mai mult de 20 de ani de observatie, indica faptul ca persoanele care consuma zilnic legume verzi si galbene au un risc scazut de a dezvolta o forma de cancer pulmonar, de stomac etc. Mai mult, “pagubele” pricinuite de fumat pot fi drese printr-o cura de legume. Starea sanatatii fostilor fumatori, care au adoptat o dieta bazata pe aceste vegetale s-a imbunatatit cu... 25%!
Studiul efectuat la Harvard University, pe un lot de 1.200 de persoane varstnice din Massachusetts arata ca subiectii care au consumat mult morcov, salata verde, fructe uscate, capsuni si pepene, brocolli, varza de Bruxelles prezentau un risc scazut de cancer. Cercetatorii si-au pus intrebarea: “Oare beta-carotenul inhiba cancerul prin mecanismul ce-l transforma in vitamina A (cu rol antioxidant, determinant in prevenirea cancerului!)?”.
Prof.dr.Richard Petro, de la Oxford University, pariaza pe beta-caroten, sustinand ca poate reduce cu o treime mortalitatea cauzata de cancer, in SUA.
Cercetatorii sustin ca beta-carotenul actioneaza ca un “tampon” anti-soc, protejand amprenta genetica valoroasa a fiecarei celule de nocivitatea radicalilor liberi si, spre deosebire de alte forme de vitamina A, beta-carotenul are doua avantaje majore. In primul rand, nu prezinta toxicitate (in caz de megadoze, cel mult se poate ingalbeni pielea!), pe cand vitamina A, luata zilnic in doze de peste 50.000UI, este toxica, sustine prof.dr. Frank L. Meyskens, de la Larry Smith Cancer Center al Universitatii Arizona, din Tucson.
In al doilea rand, beta-carotenul se gaseste in alimente benefice pentru organismul uman: verdeturi (care intaresc imunitatea), dar si lactate (musai degresate!). Ficatul de vita si de pasare sunt o alta sursa bogata de vitamina A.
Cercetatorii americani si cei italieni din Milano, prin studii paralele, au ajuns la aceleasi concluzii. Femeile care au luat 5.000UI de beta-caroten din morcovi si alte vegetale prezentau un risc scazut de cancer cervical. Semnificativ, ei n-au gasit aceeasi asociere in cazul consumului de lactate si ficat, cand au comparat dietele a 191 femei cu cancer cervical si tot atatea femei sanatoase, de aceeasi varsta.
Mod de administrare
Este suficienta o doza de 5-10 mg de beta-caroten luata zilnic pentru o protectie eficienta impotriva tumorilor. Atentie! Fumatorii au nevoie de cantitati duble! Si asta din cauza faptului ca ei au o imunitate mai scazuta.
Eli Seifter, prof.dr. in Biochimie si Chirurgie la Albert Einstein College of Medicine a descoperit ca tratamentul cu beta-caroten e cu atat mai eficient cu cat e inceput mai timpuriu, putand astfel impiedica dezvoltarea cancerului.
Megadoze de beta-caroten date experimental soarecilor, cu 2-9 saptamani inainte de a fi expusi la chimicale ce produc cancer, au dat rezultate promitatoare. Soarecii care au continuat cura de beta-caroten si dupa expunerea la chimicale, timp de o luna, nu au dezvoltat formatiuni canceroase.
Sursa:http://www.cronicaromana.ro
Comments