Romania, trezeste-te! Ce se mai fura in tara noastra...

Un Pentium 4 cu mouse – 46,9 miliarde de lei vechi
de Răzvan POPA | 04 FEBRUARIE 2008

Fata lui Şerban Mihăilescu, unul dintre fericiţii patroni care a livrat calculatorul căilor ferate
Calculatorul, singurul element palpabil al unui „sistem de monitorizare şi gestiune a traseelor de cale ferată”
Mihai Necolaiciuc – fostul director al CFR – a reuşit să bată toate recordurile în materie de comerţ. În 2001, „Ţarul”, aşa cum era numit directorul CFR de către angajaţi, a cumpărat cu 46,9 miliarde de lei un calculator Pentium 4 cu tastatură şi mouse!
Vânzătorul a fost o firmă cu trei angajaţi patronată de „nume grele”: Dumitru Creştin, Adrian Gaşpar şi Ana Livia Mihăilescu. Toţi aceşti trei sunt în relaţie de rudenie sau prietenie cu fostul ministru Şerban Mihăilescu. Curios, cam în acelaşi timp în care încasau banii pe Pentium, firma celor trei devenea acţionar majoritar la Scandia Sibiu.
În 2001, CFR trimitea Bursei Române de Mărfuri o adresă prin care solicita organizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea unui sistem de monitorizare a 100 de kilometri de traseu de cale ferată.
Preţul pentru monitorizarea unui kilometru fusese stabilit de CFR la 650 de dolari. Contractul, deci, trebuia să fie de 65.000 de dolari – bani care urmau să fie plătiţi de CFR printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie.
Numai că decizia de monitorizare s-a luat fără vreo aprobare oficială a C.A, fără note de fundamentare, fără ca Direcţiile Regionale ale CFR să aibă habar de această iniţiativă şi, mai mult, cu o fişă tehnică a investiţiei ce număra...două pagini.
Una se numea „sistem de monitorizare şi gestiune a traseelor de cale ferată”, iar cealaltă „borna de zonă juridică feroviară”. Cu aceste acte s-a demarat licitaţia. Au participat trei firme, iar Rom Tehno Invent SA a devenit câştigătoarea contractului.
De remarcat este că celelalte două firme concurente erau controlate de aceleaşi persoane care se regăseau în srl-ul câştigător. Abia după încheierea contractului, în interiorul CFR s-a întocmit o notă prin care se menţiona că este necesar un sistem de monitorizare a liniilor pe 100 de kilometri.Tot atunci a apărut şi un „caiet de sarcini”: trei file de text şi o schiţă. Caietul nu e ştampilat, nici datat şi nici nu a fost înregistrat oficial.
Rom Tehno Invent – societatea câştigătoare – era patronată la momentul derulării afacerii cu CFR-ul de Dumitru Creştin, Andrei Bogdan Gheorghiu, Adrian Gaşpar, Gheorghe Gaşpar şi Livia Ana Mihăilescu. Dumitru Creştin este un controversat om de afaceri implicat în mari scandaluri. Un alt acţionar al Rom Tehno Invent este Adrian Gaşpar, fost consilier guvernamental (conform celor relatate de un cotidian central) al lui Şerban Mihăilescu. Iar Livia Ana Mihăilescu este... fiica lui Şerban Mihăilescu.
O firmă olandeză, ţepuită şi ea de Dumitru Creştin
După semnarea contractului pentru monitorizarea celor 100 de kilometri de linie ferată a început lucrul. S-a survolat zona cu un elicopter şi...atât. În 2002, sistemul de monitorizare nu era realizat, însă începuseră plăţile!
Prima tranşă a fost plata survolului făcut din elicopter – câteva zeci de minute de zbor au costat 2,9 miliarde de lei! În 2005 plata integrală era deja făcută însă nici pomeneală de vreun sistem de monitorizare. În prezent nu există niciun astfel de sistem la CFR!
În schimb, există două documente „justificative” - un raport de lucrări remis de Rom Tehno Invent în 2003 şi un proces-verbal care atestă predarea unor bunuri de către firma lui Creştin, Gaşpar şi Mihăilescu către CFR.
În acest proces se regăseşte aparatura de tehnică IT: procesor Pentium 4, placă de bază, CD-ROM, tastatură, mouse, boxe şi CD-uri. Procurorii DNA au descoperit că Dumitru Creştin, Adrian Gaşpar şi Andrei Bogdan Gheorghiu – asociaţii Rom Tehno Invent au subcontractat parte din lucrări unei societăţi olandeze.
Aceasta – care trebuia să livreze softul pentru sistemul de monitorizare - şi-a îndeplinit obligaţiile, însă, după plăţile efectuate de CFR, „asociaţii” de la Rom Tehno Invent au ridicat banii şi nu au plătit olandezilor prestarea de servicii! În total, cei de la Rom Tehno Invent au încasat, în câteva tranşe (între 2001 şi 2003), suma de 49.856.735.093 lei vechi. Iar o parte din bani proveneau chiar din fonduri europene.
Rom Tehno Invent, SRL-ul care şi-a pierdut urma
La câteva luni după încasarea ultimei tranşe de bani, acţionarii de la Rom Tehno Invent încep să-şi cesioneze acţiunile. În 2004, deja li se pierduse urma – noii acţionari Rom Tehno Invent erau un recidivist şi o societate din SUA.
Sediul firmei se mută în satul Obrejiţa, judeţul Vrancea, iar în câteva luni srl-ul dispare. Cei mai mulţi din acţionarii firmei Rom Tehno Invest s-au regăsit după biznisul cu CFR în conducerea societăţii Scandia. Ciudat, srl-ul „greilor” a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Scandia cam în aceeaşi perioadă în care CFR-ul lui Necolaiciuc termina de achitat suma de 49,8 miliarde de lei pentru Pentiumul 4, plus mouse-ul.
Am încercat să luăm legătura cu doamna Ana Livia Mihăilescu pentru a clarifica activitatea domniei sale în interiorul Rom Tehno Invest. Deşi am discutat cu avocata dânsei, nu am primit niciun răspusn referitor la afacerea din 2001.
La fel, încercările de a discuta cu Dumitru Creştin au fost zadarnice. Singurul disponibil a fost Şerban Mihăilescu. Fostul ministru ne-a declarat scurt că „fiica mea are 35 de ani. Nu am de unde să ştiu ce afaceri are. Nu este un copil dependent.
Numărul ei de telefon nu vi-l pot da pentru că îmi trebuie acordul ei”. Cât despre relaţia cu ceilalţi acţionari ai Rom Tehno Invent, fostul ministru spune că „parcă numele de Adrian Gaşpar îmi spune ceva. Am lucrat cu el. Nu ştiu dacă a fost consilier. Consilier este o denumire generică”.

Si uite asa aflam cum de avem o gramada de afaceristi in tara noastra, cum de se plimba ei in masini luxoase si isi trantesc cururile in case de lux, si cum noi tremuram si pentru ultimul leu pe care avem sa-l achitam la stat!
Ne simtim scarbiti de tot... mai ales de statul si de politia romana care nu poate sa inchida , la 18 ani de la revolutie, o gasca de hoti!

Ce mizerie....

Sursa articolului : http://www.gandul.info

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

De citit astazi despre bolovanul Marga si plagiatorul Ponta