Marian Vanghelie „care este“, dar n-a făcut

Edilul de la sectorul 5 a aruncat banii pe Revelioane, economate şi reparaţii de şcoli, neglijând infrastructura şi salubritatea.

Sectorul 5, condus de PSD-istul Marian Vanghelie, este exemplul de cum să nu se conducă o administraţie locală. În timp ce alţi primari se chinuiesc să iasă în faţă cu cât mai multe realizări, Vanghelie pare că vrea să se laude cu eşecurile. Cel puţin asta e concluzia analizelor municipalităţ ii, care arată că sectorul 5 e un caz unic nu doar la nivelul Capitalei, ci al întregii ţări.

În 2007, sectorul condus de Vanghelie, alături de judeţul Covasna, a reuşit să se încadreze la categoria cea mai săracă administraţie din România. În perioada 2004-2006, veniturile locale programate au fost realizate numai în proporţie de 13%, în timp ce media municipală a fost de 83%.

Studiile pe cei patru ani mai scot în evidenţă şi „stofa de manager“ a PSDistului. Acesta a adoptat un stil heirupist şi a decis ca în fiecare an să dezvolte un domeniu, în detrimentul altor zece: învăţământ contra salubrizare, economate contra asfaltări. Un stil nou de management pe care Vanghelie vrea să continue să-l implementeze în sector dacă va fi reales.

Cel mai murdar sector

Poate cea mai mare problemă a sectorului 5 a fost şi va rămâne mizeria. Faptul că administraţia condusă de Vanghelie e Cenuşăreasa Capitalei nu mai ţine nici măcar prima pagină a ziarelor.

Între 2004-2007, în sector s-a făcut curăţenie de doar 27 de milioane, în timp ce pentru sectorul 4 (comparabil ca valoare a bugetului acumulat) a alocat aproape 100 de milioane. „Nu are cum să dau doar 8 milioane de lei pe salubrizare, cred că e ceva greşit acolo, e mai mult. Dar eu fac curăţenie cu Administraţ ia Domeniului Public, nu dau 12 sau 14 milioane de euro pentru o firmă cum e Rosal. Şi vă spun eu că nu face curăţenie, eu fac cu două milioane de euro (adică 7 milioane de lei - n.r.)“, s-a enervat primarul când a explicat situaţia sumelor alocate pentru curăţ enie în 2006. Atunci, cheltuielile au atins valoarea fabuloasă de 8 milioane, în timp ce sectorul 1 cheltuia 40 de milioane, iar sectorul 3, aproape 48 de milioane.

În timp ce se făcea că nu vede gunoiul din curtea proprie, Vanghelie îşi căsca ochii asupra învăţământului. Analizele arată că aproape 50% din structura de cheltuieli a fost dominată de învăţământ. „Nivelul ridicat de investiţii se datorează atenţiei acordate pentru reparaţii şi investiţii“, se arată în analiză. Investiţiile au fost însă haotice, multe dintre şcolile reparate nu au fost şi consolidate, mulţi bani fiind astfel aruncaţi pe fereastră. S-a ajuns la situaţii în care şcolile ultramoderne sunt în cartiere mizere, cu drumuri neasfaltate sau case fără canalizare. Şi problemele nu contenesc să apară. „Anumite construcţii noi au fost executate fără autorizaţii şi, ca urmare, fac obiectul unor acţiuni în instanţă“, susţin cei de la municipalitate.

Economate şi Vanghelioane

O altă anomalie a sectorului 5 sunt magazinele tip economat. Dacă celelalte sectoare se luptau să scape de excedentele bugetare, Vanghelie nu ştia cum să cheltuiască mai mulţi bani pentru dezvoltarea acestui tip de comerţ. În perioada 2004-2006, cifrele arată că sectorul 5 a cheltuit 73 de milioane de lei, peste 11% din bugetul cumulat, când pentru dezvoltarea reţelei de canalizare a fost alocat aproape un milion, iar pentru asfaltări, aproape 5 milioane.

Pe lângă economate, Vanghelie „a investit“ şi în domeniul „cultură şi culte“, unde a depăşit de aproape 5 ori media municipală, deşi nu are în administrare instituţii de cultură. „Cel mai probabil aceste resurse au fost utilizate pentru organizarea petrecerilor de Revelion şi alte asemenea“, consideră autorii analizei municipale.

Sursa:http://www.expres.ro

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu