Cât de importantă este alimentaţia pentru femeia însărcinată

„În România, riscul ca un copil să se nască cu diferite probleme de dezvoltare, printre care rahitism fetal sau chiar malformaţii congenitale, este mult mai ridicat decât în majoritatea ţărilor din Europa. Pentru ca viitoarele mame să se asigure că vor avea copii sănătoşi trebuie în primul rând să aibă o alimentaţie echilibrată, pe care să o completeze cu suplimente de vitamine prenatale”, atrage atenţia prof. dr. Radu Vlădăreanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucureşti, şef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Spital Elias. Medicul ginecolog recomandă femeilor însărcinate să înţeleagă că vitaminele prenatale trebuie să facă parte din dieta lor zilnică, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu până la 50 la sută a necesarului de vitamine şi minerale.
De asemenea, o alimentaţie echilibrată este vitală pentru sănătatea mamei şi a fătului pe parcursul celor nouă luni de sarcină, precum şi după venirea pe lume a bebeluşului. Din dieta zilnică a viitoarelor mame nu trebuie să lipsească o serie de compuşi minerali şi oligoelemente precum acidul folic, seleniul, iodul şi betacarotenul, precursor al vitaminei A. În acelaşi timp, dieta viitoarelor mame trebuie să conţină zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu şi vitaminele B, C, D şi E.
Deficienţa de acid folic, seleniu şi betacaroten din timpul sarcinii este cauza a numeroase anomalii ale fătului. Lipsa unei cantităţi suficiente de acid folic poate duce la lezarea sistemului nervos al micuţului. Cea mai frecventă malformaţie ce poate surveni în aceste cazuri este spina bifida (ruptura de coloană).
Seleniul este, la rândul său, un oligoelement ce nu trebuie să lipsească din alimentaţia gravidei. El se regăseşte într-un număr mic de alimente, precum usturoiul, ficatul şi rinichiul. În lipsa acestuia creşte riscul de avort spontan precum şi de preeclampsie, stare ce se manifestă prin hipertensiune arterială, creştere în greutate, edeme, cefalee.

Tot articolul pe  http://www.gandul.info/sanatatea/

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu