De ce nu ar trebui ca magistratii sa-i pedepseasca penal pe cei care practica file sharing de muzica/film prin DC ++ ; de utilizat in Justitie

Tot ce este scris mai jos se poate folosi de catre avocatii celor care sunt acuzati in dosare penale pentru file sharing, intrucat reprezinta argumente juridice in sustinerea nevinovatiei acestora.

Legea Copyright-ului se refera strict la activitatile de comercializare a produselor protejate in scopul obtinerii de profit. Oferirea lor cu titlu de imprumut, fara a se obtine avantaje materiale nu intra in spectrul acestei legi. Atata timp cat omul in cauza nu a obtinut avantaje materiale, nu a vandut, nu a oferit piesele in locuri cu activitati comerciale, nu a ceat ambienturi de unde se obtine profit, nu are de ce sa raspunda.

Ca o paranteza, intr-un proces celebru in SUA, referitor la sharing, avocatul apararii, Linda Carlsson, a adus urmatoarea argumentatie, aprobata de jurati: "Presupunem ca o persoana isi cumpara un DVD cu un film sau muzica. Are dreptul sa-l imprumute unei alte persoane sa-l vizioneze? Are. Cea de-a doua persoana detine un DVD similar. Cumparat legal. Cele doua persoane au dreptul sa faca schimb de DVD-uri? Au. Presupunem ca cei doi infiinteaza un club cu, sa zicem, o mie de persoane. Fiecare intra in club cu DVD-ul lui. Au voie acei membri sa faca schimb de DVD-uri intre ei, ca si, de pilda, colectionarii de timbre? Au. Ce se intampla acum, daca doua sau mai multe persoane se afla in parti diferite ale lumii? La fel, au voie sa faca schimb de filme, muzica, texte, orice produse intelectuale. Este interzisa proiectarea filmului in grup, in scopul comercializarii, deci de a obtine venituri adiacente cumpararii produsului. Revenind, intrucat prin banda de Internet, nu permite tranzitarea intregului DVD, de 4,6 GB, atunci s-a ales un format comprimat (avi, mpeg 4, divx, xvid etc.). Acest format nu deterioreaza creatia in sensul ca intervine asupra ei. Este un mijloc de compresie similar rar, zip, mp3 etc. Ca atare, retelele de tip sharing trebuie privite ca un urias club, la nivel international, unde colectionarii au dreptul sa faca schimb intre ei de documente, date, filme, muzica etc. atata vreme cat la capatul principal produsul a fost cumparat legal dintr-un magazin specializat si apoi uploadat in aceasta mare biblioteca numita Internet." Cei de la ORDA sunt suparati ca procurorii ii elibereaza pe aceia pe care-i aresteaza ei cu politia pentru ca "nu reprezinta un pericol social". Este evident ca nu reprezinta un pericol social nimeni dintre cei care se uita la filme, asculta muzica, citeste creatii literare etc. Pericol sunt doar cei care promoveaza pornografia, care intra ilegal in baze de date confidentiale, care urmaresc electronic persoane etc.

Cumpararea unui disc sau a unei fonograme imi da dreptul de utilizare deplina a ei, conform Legii Copyright-ului dar mai ales in acord cu dispozitiile Codului Civil. Atata timp cat la cumparare nu se semneaza un contract valabil care sa contina clauze speciale in relatia dintre vanzator si proprietarul-cumparator, iar vanzarea se face in conditiile generale prevazute de Codul Civil, fonograma are statutul unei vaze de flori sau a unui sac de cartofi. Daca pot curata cartofii sa-i mananc, inseamna ca pot da fonograma cui vreau eu in ce conditii vreau eu intrucat daca am un drept de proprietate asupra unui bun atunci reunesc si dreptul de USUS al acestuia, conditia esentiala fiind acela sa nu obtin un beneficiu material. Articolul din legea coyrightului care se refera la postarea fonogramelor cu acces liber este neconstitutional si la prima invocare a lui intr-un proces si atacare a lui in fata CCR se va obtine castig de cauza intrucat se incalca esenta dreptului de proprietate prin faptul ca, proprietarul ar fi lipsit de posibilitatea de a isi exercita INTEGRAL atributele ce deriva din dreptul lui de proprietate asupra unui bun mobil cumparat.

Cumpararea unui produs de orice fel devine proprietatea cumparatorului iar acest bun poate fii vandut, instrainat, inchiraiat, donat, cesionat. Asa cum pot cumpara o casa de la constructor si pot sa o vand sau sa o transform in pensiune. Asa cum pot sa cumpar o masina si pot sa o donez unei firme. Asa cum particip la un curs si dau copiile colegilor care nu au fost prezenti. Etc, etc. Pirateria = obtinerea de venituri din comercializarea ne-autorizata a copiilor produselor. Filesharing-ul este gratis (free) si nu se obtin venituri. Melodia cumparata legal este ascultata in familie si prieteni. Nu se specifica numarul de prieteni pe care trebuie sa ii ai si nici locatia geografica a cestor prieteni. Filesharing-ul la fel ca jocurile online creaza prieteni pe tot globul. Nu cred ca imi poate spune cineva ce sa fac cu un produs pe care l-am cumparat legal si asupra caruia exercit un drept de proprietate care nu se poate conditiona prin nici o lege speciala, intrucat aceasta ar contraveni imediat libertatilor instituite de Constitutie.

Am dezbatut cu alti colegi juristi o chestiune interesanta si anume faptul ca, tu de fapt nu cumperi MELODIA ci dreptul de a o ASCULTA. Nu cumperi filmul ci doar dreptul de a il viziona.

Da, admitem aceasta ipoteza juridica de lucru. Nimic nu se schimba fata de argumentatia si constructia juridica de aici.

Nu cumperi melodia, ci dreptul de a o asculta. La fel ca la software, unde cumperi o licenta (dreptul de utilizare), nu cumperi programul efectiv. La fel este si in transporturi, unde statul acorda licente de transport pe trasee, sau in telecomunicatii unde statul acorda licente asupra unei frecvente.

Insa eu tot devin PROPRIETAR ar dreptului de a asculta melodia si de vizionare a filmului. Iar acest nesuferit drept de proprietate al meu, are conform Codului Civil mai multe atribute intre care si acela care imi da dreptul sa transfer liber fara a obtine profit, acest drept de ascultare sau vizionare catre alte persoane. Dreptul de proprietate se poate transfera prin donatie conform Codului Civil Roman, fara nici un fel de restrictie.

Iar donatia este valida ca act juridic fara sa fiu obligat sa o inchei in forma scrisa, fiind suficient acordul meu de vointa manifestat expres la momentul deschiderii procedurii de file sharing.!!

Cand au aparut magnetofoanele, in Statele Unite , s-a pus problema daca ai dreptul sa-ti faci o copie dupa discurile tale. S-a ajuns dupa un proces extrem de lung pana la Curtea Suprema de Justitie a US, care a zis ca da ai acest drept.

Pe de alta parte internetul a fost creat pentru transfer liber de informatie, insa companiile au sesizat imediat o sursa uriasa de bani si au impus restrictii imediat.

"Pirateria" exista de pe vremea casetofoanelor cu inregistrare. Probabil trebuiau amendati toti producatori de casetofoane, combine, turnuri muzicale, ca au inclus si butonul record in produsele lor!

"Melodia cumpărată din surse legale aduce cu ea doar cu dreptul de a o asculta personal sau în cadrul familiei şi al cercului de prieteni"........cercul de prieteni se afla in reteaua DC++ astfel incat neobtinand un beneficiu material in sensul exercitarii unui act de comert aducator de profit, actiunea de file sharing este total legala .

Multi artisti au inceput sa puna muzica la liber.

Chiar si ei isi dau seama ca preturile sunt mari pentru o marfa atat de perisabila.

Lumea muzicala se va divide, pe de o parte cei care vor multi bani, pe de alta parte cei ce se multumesc cu mai putini si ofera si fanilor satisfactie.

Duduie internetul de Freeware si open source care in unele cazuri ajung sa intre in competitie cu programele ce costa foarte multi bani. Pentru acest gen de informatie de ce nu se face o lege sa devina o prioritate de dezvoltare nationala si internationala pentru dezvoltarea de programe in folosul comunitati? Pentru ca de acolo nu se scot bani si atunci interesul ramane diminuat si lipsit de importanta. P2P nu va muri, doar va deveni legal in curand pentru ca e imposibil sa inchizi accesul la informatie a oamenilor sau putem trece cu toti la un sistem de protectie gen Coreea de Nord: o singura tara, un singur site si multa saracie control asupra societati.

Oricum analiza juridica a sistemului de file sharing practicat de sisteme gen DC++ nu difera cu mult de urmatorul caz : Daca vreun "prieten" te filmeaza cu o camera ascunsa in timpul unei ipostaze care iti poate aduce daune personale si profesionale considerabile (sa zicem ca ai o aventura extra-conjugala) si video clip-ul apare pe internet pe o multime de site-uri de sharing .

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu