Balaurul bondoc de România - o nouă specie de velociraptor

Prin asamblarea scheletului fosilizat al unui velociraptor de mărimea unui curcan supradimensionat, care a trăit în Europa în urmă cu 70-80 de milioane de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă specie de dinozaur.

"Aşteptam aceste rezultate de mult timp şi această aşteptare ne-a adus o surpriză interesantă", a declarat Mark Norell, directorul departamentului de paleontologie al Muzeului american de istorie naturală, unul dintre coautorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Acest dinozaur biped, descoperit în România într-o mlaştină din apropiere de oraşul Sebeş, a primit numele de "balaur bondoc", deoarece avea un corp robust - scheletul era compact şi oasele bine sudate între ele.

Balaurul bondoc avea o pereche de gheare pe fiecare dintre membrele sale inferioare, cu ajutorul cărora îşi imobiliza prada. Animalul avea o lungime totală cuprinsă între 180 şi 210 centimetri, de la cap la coadă.

"Balaurul reprezintă o nouă specie de dinozaur prădător, care este foarte diferită de tot ceea ce cunoşteam până acum", a declarat Stephen Brusatte, un cercetător de la Universitatea Columbia din New York, care lucrează pentru Muzeul american de istorie naturală.

"Anatomia lui ne arată că îşi vâna, probabil, prada într-o manieră diferită de verişorii lui, velociraptorii, care erau mai puţin robuşti", ce populau planeta în acea vreme. În opinia acestui cercetător, balaurul bondoc era mai mult un "pugilist" decât un "sprinter" şi, la fel ca speciile de carnivore din zilele noastre, putea să ucidă animale mai mari decât el. Membrele anterioare ale balaurului bondoc erau puţin dezvoltate.

"Este posibil ca balaurul să fi fost unul dintre cei mai mari prădători în acest ecosistem european, deoarece paleontologii nu au descoperit niciun dinte de dinozaur de talie mare în România, în peste un secol de cercetări", a declarat, la rândul său, Zoltán Csiki, profesor la Universitatea Bucureşti, coautor al acestui studiu.

Tot articolul pe : http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/o-noua-specie-de-velociraptor-balaurul-bondoc-de-romania-7064590

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu