Orhan PAMUK - despre identitate

" .... ceea ce noi numim identitate în cea mai mare parte a timpului este imaginea noastră interacţionînd cu societatea în care trăim. Nu există identitate în afara celorlalţi. Identitatea este o descriere relativă a noastră prin intermediul celorlalţi. Atîta timp cît există ceilalţi, cum zicea Jean Paul Sartre, vor exista mereu probleme identitare. Cei care aparţin unor ţări mai mici sau noi, turcii, ne întrebăm permanent ce cred ceilalţi despre noi, aşa cum şi eu, la rîndul meu, mă întreb oare ce cred despre mine aceşti oameni care ne înconjoară chiar acum în această cafenea?

Căutăm permanent în sinele nostru acel ceva care corespunde culturii noastre, acel ceva care să ne conecteze cu o mare tradiţie. Există o anume bucurie în faptul de a aparţine cuiva, de a face parte dintr-o comunitate, de a fi recunoscut de ea, de a te simţi în siguranţă în mijlocul ei şi, în cele din urmă, de a găsi o definiţie plăcută a ceea ce eşti tu cu adevărat. Există, aşadar, diferite faţete ale chestionării identităţii.

Sîntem făcuţi din tradiţii sau sîntem liberi să explorăm şi să ne purtăm cum ne place? – aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă cărţile mele. "

Noi mai avem identitate ? Mai simtim ca Apartinem unei comunitati?

extras din interviul acordat pentru Dilema Veche, pe care-l puteti citi integral aici.

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu