Cel mai prost guvern din istoria Romaniei - Guvernul Ponta

Imperativ ar mai fi fost ca, in cercul liderilor europeni, sa se prezinte un demnitar roman care nu e certat la cutite cu justitia din propria sa tara."
 Dar, iata, nu s-a intamplat asa. Ceea ce aduce serioase prejudicii imaginii romanilor, imaginii guvernului, imaginii social-democratilor romani condusi de Ponta si imaginii tarii in genere.

Mult mai grav decat atat e insa semnalul domestic pe care il lanseaza Victor Ponta prin dispretul sau manifest fata de Curtea Constitutionala. Acest dispret fata de justitie echivaleaza cu o tentativa de demolare a statului de drept. Fiindca il arboreaza agresiv si vesel nu un raufacator oarecare ci un sef de guvern dimpreuna cu aliatii sai din majoritatea parlamentara si executiv.

Dispretul deschis la adresa magistratilor supremi nu este egalat decat de aparenta lipsa de jena cu care Victor Ponta incalca orice principii de civilizatie si orice legi si cutume ale culturii si traditiei politice democratice, de nerusinea cu care premierul isi violeaza pana si standardele proprii, aplicate de pilda unui Ioan Mang, cand fostul ministru al Educatiei a fost prins cu ocaua mica a plagiatului si fortat sa se retraga.

La brutala desconsiderare a justitiei romanesti, care, din moment ce e afisata public de premierul tarii, unul ce pretinde a conduce un stat de drept, transforma practic Romania intr-un sat fara caini, intr-un loc al domniei faradelegii se adauga, agravant, aroganta lui fata de alti oameni politici, mai varstnici si mai experimentati.

 Arogantei cu pricina i se alatura sfidarea institutiilor tarii, intre care presedintia sau ICR nu sunt decat doua, a comunitatii stiintifice, a demnitarilor occidentali care au citit in Nature sau in Frankfurter Allgemeine Zeitung despre furtul de texte atribuit lui Victor Ponta, fata de toti expertii care considera intolerabila prezenta unui fals doctor in fruntea executivului si, mai ales, sfruntarea propriei natiuni, care are tot dreptul sa nu fie reprezentata de un hot fie si prezumtiv.

Nu in ultimul rand, cireasa de pe tortul acestor multiple sfidari s-a vadit a fi, mai nou, mutarea subita a Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputatilor in cea a guvernului. Substratul acestei manevre deschizand larg poarta unor noi manipulari guvernamentale e clar. Deciziile Curtii Constitutionale nu intra in vigoare decat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. Si doar in forma in care sunt publicate ele.

Se pune intrebarea, ce anume il determina pe primul ministru sa creada ca-si poate permite o atitudine atat de pronuntat discretionara, desi nu el, ci presedintele Traian Basescu a fost ales, si nu odata, in mod direct, de catre popor, in fruntea statului roman si deci dispune de net mai multa legitimitate democratica decat premierul?"

Petre M. Iancu
http://www.dw.de/dw/article/0,,16056913,00.html

Comments

Popular posts from this blog

The 10 Best Authors of Children’s Literature

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu