The Economist - Scoala romaneasca produce idioti?
"Unul din doi adolescenţi a picat bacalaureatul, după 12 ani de studiu. Ceea ce înseamnă că alţi peste 100.000 de tineri ar putea ajunge şomeri, destabilizând economia deja şubredă a ţării.
Tot articolul pe Adevarul.ro http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Titlu_dur-articol_corect-_-The_Economist-_se_intreaba_daca_scoala_romaneasca_produce_idioti_0_751125140.html
În mod paradoxal, România este ţara în care se nasc cele mai strălucite inteligenţe din lume. Aici, rata copiilor supradotaţi este dublă faţă de media mondială. În iulie, ţara s-a clasat pe primul loc în Europa la Olimpiada Internaţională de Matematică, şi pe locul 10 din 100 de ţări de pe mapamond.
Unii dintre cei mai temuţi hackeri din lume operează în România. Corporaţii precum Microsoft au mulţi angajaţi români şi continuă să recruteze.
Mare parte din aceste reuşite par să fie rezultatul muncii individuale combinate uneori cu influenţa câte unui profesor bun, mai degrabă decât a unui sistem de educaţie eficient. Niciuna dintre universităţile României nu se află în top 500.
După prăbuşirea comunismului, România s-a confruntat cu o criză a educaţiei pe care încă nu a rezolvat-o. Din 1989 şi până în prezent, ministrul Educaţiei a fost schimbat de 19 ori. Fiecare nou ministru a militat vehement pentru reformă, însă viziunile lor diferite au creat confuzie.
Corupţia a invadat, de asemenea, sistemul educaţional, mita devenind nota de trecere pentru mulţi studenţi.
Sărăcia e altă bubă: numărul copiilor care au abandonat şcoala s-a triplat între 2000 şi 2007, potrivit UNICEF. Criza financială izbucnită în 2008 a înrăutăţit situaţia. Tăierile de buget au închis şcoli în mediul rural, îngreunând accesul la şcoală copiilor care trăiesc în sate izolate.
Cu un salariu lunar mai mic de 400 de euro, mulţi profesori buni au părăsit sistemul şi au fost adesea înlocuiţi de începători necalificaţi.
În timp ce sistemul de stat se confruntă cu probleme financiare, unele universităţi private din România scot un profit uriaş. Cunoscute şi ca „fabrici de diplome", aceste instituţii înscriu un număr mare de studenţi în fiecare an. Calitatea învăţământului în aceste instituţii este de obicei chiar mai slabă decât în sistemul de stat. Mulţi dintre absolvenţi ajung şomeri.
Aşadar, când vine vorba de educaţie, ce poate spera tânăra generaţie? Nu prea multe, pare-se. Actualul prim-ministru a fost găsit vinovat de plagiat în teza sa de doctorat, iar preşedintele suspendat declara odată că «şcoala românească produce idioţi»."Tot articolul pe Adevarul.ro http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Titlu_dur-articol_corect-_-The_Economist-_se_intreaba_daca_scoala_romaneasca_produce_idioti_0_751125140.html
Comments