Andreea Pora - despre USL si sfidarea Europei

"Efortul lui Ponta si Antonescu de a strica si mai rau relatiile cu principalii lideri europeni si UE este remarcabil. Cei doi au adunat poporul uselist, vreo 74.000 de oameni, pe stadion in incercarea rudimentara de a contrapune sustinerii occidentale de care s-a bucurat Basescu in timpul referendumului forta multumii aduse pe baza de convocator. 1.200 de autobuze si numeroase garnituri de tren au carat mitingistii, dupa modelul ceausist al manifestarilor de ziua "celui mai iubit". Pina si locul- fostul stadion 23 august- este incarcat de simbolism.

Strategii USL s-au gindit ca suprapunerea spectacolului cu congresul PPE va umbri si arunca in derizoriu discursurile lui Merkel, Barroso, Martens, Basescu sau fotografiile care vor tine prima pagina a ziarelor straine. Au mizat corect pe presa aservita, care, ce surpriza! a transmis non-stop in direct despre covorul rosu intins pe stadion, numarul placilor care au acoperit iarba, dimensiunea scenei si, evident, declaratiile mistocare ale diversilor baroni locali.

Problemele legate de viitorul Uniunii Europene, de solutiile pentru criza, de schimbarile de structura, de noua constructie financiara, discursurile aplicate ale lui Merkel si Barroso au fost acoperite mediatic de populismele si nationalismele lui Antonescu, Dragnea & comp. Tonul dat inca de la inceput de Dragnea a dominat manifestatia, chiar daca Ponta a incercat sa tempereze lucrurile, care a capatat vadite accente antioccidentale. "In parlament se intra cu votul romanilor si nu cu interventii dinafara. Franta e a francezilor, Bulgaria a bulgarilor, Romania a romanilor", au fost jaloanele trasate de Dragnea.

In continuare nu a fost deloc clar daca hiduielile erau la adresa dictatorului Basescu, din nou personajul central al oricariei adunari USL, sau la adresa liderilor Europei aflati la Palatul Parlamentului. Scenariul penibil al suprapunerii discursurilor lui Ponta si Antonescu (realizat cu cronometrul in mina) peste cele ale principalilor lideri UE a fost doar forma ultima a prostiei si inadecvarii acestor oameni care parca nu urmaresc decit sa subrezeasca si mai mult pozitia Romaniei. S-o mute de pe harta Europei mai spre est, acolo unde a stat vreme de 40 de ani. 

Ca si atunci, Occidentul democratic, presa "ïnfiltrata si platita" (etichetata asa si de Ceausescu si de Ponta si Antonescu) a preluat mesajele europene si le-a transmis lumii. Inclusiv romanilor. In loc sa profite de prezenta la Bucuresti a 16 lideri de stat si a celor mai importante figuri ale UE pentru a indulci relatiile reci, pentru a face un exercitiu de eleganta si diplomatie, pentru a se reabilita au ales calea primitiva a unei demonstratii de sfidare si batjocura. Semnalul este clar: distantarea fata de Europa si valorile ei.

Desigur, aruncarea cu noroi in liderii europeni, ironiile ieftine si atacurile agresive si mitocanesti nu mai surprind la USL, au devenit insasi forma de "diplomatie" a USL. Cu toate acestea, sabotarea congresului PPE reprezinta apogeul unei campanii antieuropene, dovada ca acesta este drumul pe care Ponta, Antonescu si Voiculescu sint decisi nu doar sa mearga, ci sa-l parcurga in pas de gasca pina la ultima borna."

http://www.revista22.ro/articol.php?id=18618

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu