Octavian Paler - Decalogul defectelor politicianului roman

"Zece defecte. Numai zece?" intreaba, ironic, AD.Puteti sa numiti mai multe, daca doriti. La sfarsit le vom selecta, alegand pe cele mai interesante. Recunosc ca la unele eu nu m-am gandit. Asa ar fi, de pilda, acela ca multi politicieni sunt niste ratati profesional. E drept ca asta se intampla nu numai la noi, si nu numai azi. Voltaire zicea ca politicienii au descoperit secretul de a-i face sa moara de foame pe cei care cultiva pamantul!


1. Reactionar. (El condamna comunismul, dar preia, adesea, din comunism tot ce ii serveste. O face, uneori, inconstient)
2. Nepatriot (Interesul national e confundat, frecvent, cu interesul de partid sau cu interesul propriu)
3. Prezbit (vede numai la distanta) sau miop (vede numai ce e langa el)
4. Anti-intelectual (de la "moarte intelectualilor" la indiferenta fata de cultura, desi, din motive nationale, cheltuielile pentru cultura ar trebui comparate cu cele pentru inzestrarea armatei; daca teritoriul unei tari se apara cu pusca si cu avioane de lupta, sufletul ei se apara prin carti si muzee)
5. Sindromul "Agamita Dandanache" (cum sa ramana el fara "coledzi"?)
6. Mentalitate de arendas (clientela primeste de la "boierii" partidelor, privilegiul unui os de ros)
7. Spirit de casta (cand e vorba sa-si apere privilegiile ori sa-si acorde privilegii, nu conteaza diferenta dintre doctrine si partide)
8. Cameleonic (ia culoarea conjuncturii)
9. Ketman ("Ketman" e un cuvant de origine persana caruia Czeslaw Milosz ii consacra un capitol in "Gandire captiva". El numea capacitatea persanilor de a le spune turcilor numai ceea ce ei doreau sa auda)
10. Doar pe jumatate machiavelic (Cand se zice "machiavelic", se uita adevarata invatatura a lui Machiavelli: orice mijloc e permis, oricat de josnic, daca e pus in serviciul unei cauze inalte; politicienii nostri au luat numai partea cu "mijloacele", fiindca nu l-au citit pe Machiavelli).

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu