Ce este Dumnezeu?

Paulo Coelho pentru EVZ
Nu foloseste la nimic sa ceri explicatii despre Dumnezeu; poti asculta cuvinte frumoase, dar, in fond, sunt vorbe goale. Tot asa cum poti citi enciclopedii despre iubire, dar sa nu stii ce inseamna sa iubesti.
Nimeni nu va reusi sa demonstreze ca Dumnezeu exista sau nu exista. Sunt unele lucruri in viata care sunt facute ca sa le traiesti, nu ca sa le explici.
Iubirea este unul din aceste lucruri. Dumnezeu - care inseamna iubire - este inca unul. Credinta este o experienta a copilariei - in sensul acela magic pe care ni l-a spus Iisus: ?Imparatia cerurilor este a copiilor”.
Iata in continuare trei povestiri arabe despre inocenta cautarii:

Sa incepi cu inceputul

Un om l-a intrebat pe al-Husayn:
- Ce trebuie sa fac pentru a ma apropia de Dumnezeu?
- Spune-I un secret. Si nu lasa pe nimeni de pe lumea asta sa afle secretul. Astfel, o legatura de incredere se va stabili intre dumneata si Divinitate.
Dar omul insista:
- Numai asa pot sa ma apropii de El?
- Pune bazele unei legaturi trainice la inceputul calatoriei dumitale spirituale. Roaga-te. Este important, de asemenea, sa ai puterea vointei. Si daca e posibil sa te bucuri de putina singuratate, si mai bine.
- Dar cum sa ajung la stadiul ideal de comunicare cu El?
- Ti-am explicat tot ce aveai nevoie sa stii - spuse al-Husayn. Dar dumneata vrei sa ajungi la final inainte de a incepe, si asta nu este cu putinta.

Sa iubesti fara teama

Un pelerin a ajuns in satul unde locuia Abu Yazid al-Bistrami.
- Invata-ma cum sa ajung mai repede la Dumnezeu.
Al-Bistrami ii spuse:
- Iubeste-L din toata inima.
- Dar asta o fac deja.
- Atunci ai nevoie sa fii iubit de ceilalti.
- De ce?
- Pentru ca Dumnezeu priveste in inimile tuturor oamenilor. Cand o va vizita pe a dumitale va vedea, desigur, iubirea pentru El si va fi multumit. Dar daca El va intalni - si in inimile altora - numele dumitale inscris cu duiosie, cu siguranta va fi mult mai atent la dumneata.

Pe scurtatura

- De ce va pierdeti timpul cautandu-L pe Dumnezeu cand il cunoasteti asa de bine? - ii spuse un discipol lui Hasan de Basra. Ati putea sa ne spuneti si noua cum este El.
- Da, raspunse Hasan de Basra. Dar intr-o seara eu ma aflam in fata unei baltoace, cand am vazut un om care se pregatea s-o traverseze. I-am strigat: ?Ai grija, poti aluneca pe o piatra si te uzi tot!”.
Omul mi-a raspuns: ?Daca o fi sa fie, eu voi fi singurul murdar si ud. Dar Hasan, daca dumneata aluneci si cazi pe drumul dumitale, toti discipolii vor aluneca si vor cadea odata cu dumneata”.
Din clipa aceea am inteles: Dumnezeu este o provocare individuala, fiecare este responsabil pentru cautarile lui. Un maestru poate impartasi din experienta lui, niciodata insa din rezultatele proprii. (Traducere de Gabriela Banu)

www.evz.ro

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu