Scoli lovite de blestemul ?Miki Spaga”

Marius Nica
Luni, 19 Septembrie 2005


Cladirile renovate cu banii Bancii Mondiale de fosta firma a lui Serban Mihailescu arata jalnic dupa numai doi ani de la receptia lucrarilor
Programul national de reabilitare a scolilor finantat de Banca Mondiala a fost o buna ocazie pentru constructorii cu trecere la PSD sa dea ?tunuri”. Printre acestia s-a numarat si societatea Cominco SA Bucuresti, al carei administrator a fost pana in 2001 Serban Mihailescu, care a renovat doar pe hartie doua scoli prahovene.

Cinci miliarde s-au dus pe apa sambetei

In perioada 2002-2003, Banca Mondiala a alocat aproape 6 milioane de euro pentru reabilitarea a 59 de scoli din judetul Prahova. Acum, la nici doi ani de la inaugurarea cu taieri de panglici si cupe de sampanie, multe dintre unitatile de invatamant renovate arata jalnic, actuala administratie fiind nevoita sa investeasca miliarde bune in cladirile refacute in timpul guvernarii PSD din fonduri externe. Cel mai elocvent exemplu il reprezinta scolile din comuna prahoveana Rafov, ale caror reparatii capitale au costat peste 5 miliarde de lei.
Mai exact, este vorba despre scolile cu clasele I-VIII din satele Buda si Malaiesti. Desi nu acestea erau cele mai degradate, alegerea a fost facuta tocmai pentru ca nivelul costurilor de reparatii sa fie cat mai mic. Chiar si asa, actualul primar al comunei este indignat de modul in care constructorul si-a facut treaba.

Acoperis ruginit si tamplarie tocita, acoperite cu vopsea

?Lucrarile de reparatii au fost facute de mantuiala. Au vopsit acoperisul cu bronz, chiar daca tabla era ruginita, au spoit tamplaria din lemn roasa de carii ca sa nu o inlocuiasca si au astupat niste crapaturi cu pietris ca sa spuna ca au facut consolidarea cladirilor”, acuza Mircea Chivu, edilul comunei Rafov. Intr-adevar, scolile reparate pe banii Bancii Mondiale arata jalnic: in clase apa s-a infiltrat prin acoperisul gaurit, de pe pereti a inceput sa cada tencuiala, iar prin geamurile inadite si tocaria gaurita sufla vantul. Nici macar reteaua electrica nu a fost refacuta, desi in acte lucrarea figureaza ca realizata, astfel incat cursurile trebuie sa se desfasoare doar pe timpul zilei. Primarul Chivu spune ca anul acesta a investit aproape 700 de milioane de lei pentru reparatia scolilor renovate acum doi ani in conditiile in care bugetul comunei este si asa foarte sarac.

Cominco si-a tras partea leului

In opinia edilului, principalii vinovati sunt constructorul si beneficiarul, firma Cominco SA Bucuresti, si fostul primar, Stefan Moise, membru al fostului Partid Socialist.
Societatea care a incasat contravaloarea lucrarilor de la Rafov a facut obiectul mai multor materiale de presa ale ?Evenimentului zilei” in anul 2001, cand reporterii EVZ au descoperit ca administratorul acestei societati era Serban Mihailescu, parlamentar PSD de Prahova si, ulterior, secretar general al guvernului Nastase.
Desi, dupa scandalul din presa, cel cunoscut sub numele de Miki Spaga a renuntat la calitatea de administrator al firmei, Cominco SA Bucuresti a continuat sa obtina lucrari importante pe bani publici, unele dintre ele fara licitatie sau selectie de oferte. In ceea ce-l priveste pe fostul primar, acesta este acuzat ca a semnat prea usor procesul-verbal de receptie a lucrarilor facute de mantuiala. Coincidenta sau nu, in perioada in care au fost reparate scolile respective, primarul si-a construit o vila uriasa, cu 24 de camere.

Cominco, o firma cu lipici la banii mondiali

Cominco SA a fost infiintata in 1990, prin reorganizarea fostului trust Antrepriza Generala de Constructii si Montaje Miniere Bucuresti. Privatizata in 1998, societatea a devenit un adevarat magnet pentru fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeana. Cominco a reusit sa devina una dintre cele mai ?importante” firme de constructii din Romania, cu activitate mergand de la inchiderea unor mine, angajarea de someri, reabilitari de scoli si constructii de locuinte pana la regularizari de rauri ori achizitionarea de utilaje agricole. In numeroase cazuri, conditiile in care Cominco si-a adjudecat diverse contracte au fost cel putin discutabile. Pana la sfarsitul anului 2001, administratorul companiei a fost Serban Mihailescu. Pana sa ia in antrepriza lucrarile de la Tehnopolis Iasi, Cominco SA Bucuresti a inregistrat in 2001 datorii de 111 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 554 miliarde ei.

http://www.expres.ro/social/?news_id=197805

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu