Celulele albe, convinse de medici sa lupte impotriva cancerului

Oamenii de stiinta americani au descoperit o modalitate prin care organismul uman poate fi convins sa lupte el insusi impotriva celulelor canceroase. Celulele care prolifereaza in cazul cancerului scapa de procesul natural prin care organismul inlatura celulele. Acum insa, cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din SUA au inregistrat mai multe succese care demonstreaza ca sistemul imunitar poate fi ajutat sa atace si sa distruga tumorile printr-o modalitate similara cu cea folosita pentru a se vindeca de o raceala ori gripa. Ideea doctorului Steven Rosenberg a fost sa modifice genetic celule T (un anumit tip de limfocite - "luptatorii" sistemului imunitar), respectiv sa le combine cu un virus care "stie" sa detecteze celulele canceroase.
Click here to find out more!
"Bomba inteligenta" a dat rezultate neasteptate in cazul a doi pacienti cu o forma grava de melanom (cancer de piele), ei parand a fi complet vindecati dupa aplicarea noului tratament, relateaza CNN. Procedeul are mai multe etape: initial, doctorii au prelevat de la pacienti celulele albe, care au fost apoi combinate cu virusul modificat genetic in laborator in asa fel incat sa poata gasi tumorile canceroase si sa le atace. Apoi, pacientii au fost supusi chimioterapiei pentru ca celulele albe originale (simple) sa fie inlaturate. Dupa aceasta, bolnavilor le-au fost inoculate limfocitele modificate genetic si au fost tratati cu un medicament numit Interleukin2, care le-a consolidat noul sistem imunitar. Procedeul a dat rezultate incurajatoare nu numai pentru cei care sufera de cancer de piele, dar si pentru pacientii afectati de cancerul de plamani sau cancerul la san. Terapia este inca departe totusi de a deveni un panaceu, ea dand rezultate doar asupra a doi pacienti din cei 17 testati. Dar succesul americanilor marcheaza cu siguranta un nou capitol in lupta cancerului, au apreciat doctori din mai multe tari, chiar daca procedeul se afla abia la inceput. Urmatorul pas pe care doctorul Rosenberg spera ca il va putea face va fi un test medical prin terapie genetica mai puternica, prin care organismul sa fie invatat sa lupte si in cazul altor tipuri de cancer.

O alta realizare in lupta impotriva cancerului a fost anuntata aproape concomitent cu prima - tot de oamenii de stiinta americani. Acestia au inventat un medicament prin care este exploatat mecanismul de autodistrugere pe care il poseda celulele (apoptoza). La testele de laborator, medicamentul administrat soarecilor a reusit sa determine celulele canceroase sa se "sinucida" si in acelasi timp sa nu afecteze tesuturile sanatoase. PAC-1, cum a fost numit medicamentul, transforma o proteina latenta continuta de celule (procaspaza-3) in forma sa activa (caspaza-3), care condamna celulele la moarte. Iar tratamentul se pare ca functioneaza tocmai pentru ca procaspaza-3 este mai raspandita in randul celulelor canceroase (nivelul ei fiind de 20 de ori mai ridicat in cazul celulelor canceroase de la rinichi si din plamani decat in cazul celulelor sanatoase). (E.F.)

sursa ziarul Gandul

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu