Dan Voiculescu, piratul kilowatilor

Grivco, firma lui "Felix", castiga zeci de milioane de euro din energia ieftina luata de la Rovinari, ca intermediar intre stat si stat. Dan Voiculescu a invartit pe degete tranzactiile cu energie electrica ieftina in perioada guvernarii PSD, dar si in primii ani ai guvernarii portocalii.

Firma Grivco a incheiat unele dintre cele mai avantajoase contracte de preluare de energie de la Complexul Energetic Rovinari, la preturi mult sub media pietei libere.
Curentul ieftin cumparat de la stat a fost vandut de Voiculescu, mai departe, tot catre stat - respectiv Electrica -, la un pret mult mai mare, sustin documentele detinute de EVZ.

Prin intelegerile parafate, firma lui Dan Voiculescu a cumparat energie in valoare de zeci de milioane de dolari, pe care a vandut-o ulterior cu profituri uriase. Firma presedintelui partidului de buzunar PC s-a transformat astfel in unul dintre cei mai destepti intermediari in tranzactiile cu energie.

Valoarea contractelor

Firma lui Dan Voiculescu a reusit sa obtina contractele prin incredintare directa, in urma unei negocieri de pret, si nu prin licitatie publica. Primul contract intre Grivco si Complexul Energetic Rovinari a fost incheiat in decembrie 2004 si avea o valabilitate de un an. Intelegerea prevedea ca firma lui Dan Voiculescu sa cumpere cea mai cautata energie de pe piata, cea produsa in banda.
Astfel, Grivco a cumparat in perioada 2004-2005 o cantitate de 262.800 de megawati ora (MWh), la un pret de 1.193.000 lei vechi (echivalentul a 42,6 $). Pretul obtinut de Grivco prin contractul incheiat cu Rovinariul era mai mic decat pretul mediu al pietei practicat in 2004. Valoarea totala a contractului a fost de 11,2 milioane de dolari.
Intelegerea juridica dintre cele doua parti a fost prelungita cu doi ani, prima data in 2005, a doua oara in 2006. In perioada mandatului de ministru al economiei al lui Codrut Seres, colegul de partid al lui Voiculescu, cantitatea de energie preluata de Grivco de la Rovinari s-a marit. Pentru anul 2005, s-a ajuns la 292.800 MWh, iar pretul a fost modificat la 46,7 $. Astfel, valoarea totala a contractului a fost de 13,6 milioane de dolari.
Contractul incheiat in 2006, care are valabilitate si pentru anul in curs, a fost si mai bun pentru firma sefului de partid al lui Seres. Cantitatea a ajuns la 430.000 MWh, iar pretul a fost modificat la 58,2 $. Astfel, valoarea contractului a ajuns la 25,4 milioane de dolari.

Tot articolul il cititi pe http://www.livenews.ro

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu