BP a cheltuit peste 45 de milioane lire sterline pentru spaguirea oficialilor din Azerbaidjan

Munca intr-o companie petroliera pare la prima vedere a fi o treaba extrem de plicticoasa, implicand hartogaraie, "vizite de lucru" impregnate de mirosul patrunzator de titei si salopete transpirate. Ei bine, pentru unii dintre sefii de la binecunoscuta companie britanica BP (British Petroleum), o zi obisnuita de munca "la birou" implica orgii sexuale alimentate din belsug cu caviar si sampanie, spionaj si ascultari ilegale si zeci de milioane de lire sterline folosite pentru "ungerea" unor oficiali, potrivit marturisirilor unui director al companiei, relateaza cotidianul britanic The Daily Mail.
Aceasta poveste adevarata a avut loc, potrivit confesiunilor lui Les Abrahams, la inceputul anilor '90, cand gigantul petrolier britanic era interesat in obtinerea drepturilor de exploatare a unui urias camp petrolifer din Marea Caspica, apartinand fostei republici sovietice Azerbaidjan.
Abrahams sustine ca seful sau, Lord Browne - care de altfel a fost fortat sa demisioneze de la conducerea BP dupa ce a fost dezvaluita relatia sa homosexuala cu un tanar care facea afaceri pe banii companiei britanice, "ajutat" prieteneste de iubitul sau - a instituit la BP o politica extrem de controversata, potrivit careia "totul este posibil pentru a atinge scopurile companiei". Potrivit propriilor marturisiri, Abrahams lucra astfel pentru obtinerea zacamantului si in acelasi timp pentru buna informare a celor de la serviciul de informatii MI6, foarte interesati sa afle de la el care sunt "punctele slabe" ale regimului de la Baku.
In aceeasi perioada, actualul ministru britanic de Interne, pe atunci doar parlamentar, John Reid, a fost arestat in Baku deoarece, intorcandu-se de la o petrecere, se afla pe strada dupa ora la care era permis sa se circule, iar 45 de milioane de lire sterline din banii BP au disparut fara urma, doar in primele patru luni ale operatiunii, in buzunarele incapatoare ale azerilor.
Inarmat cu un card fara limita de credit, Abrahams isi aminteste cum comanda sampanie si caviar, pentru a fi transportate cu avionul pana la Baku, unde se tineau petreceri de pomina, la care azerii erau "curtati" de catre britanici pentru a le incredinta zacamantul de petrol. Abrahams isi aminteste cum directorii BP, cu serviete pline de bani, se perindau pe la petreceri, imprietenindu-se cu mafioti, prostituate si pesti, doar-doar vor incheia afacerea. "Era fata asta, Natasa, care trebuia sa ne invete limba rusa, dar de obicei se intamplau mult mai multe. Ea se folosea de aceste imprejurari pentru a ne intreba ce treaba avem in Azerbaidjan", povesteste Abrahams, convins ca fata era platita de catre KGB.
In fine, in 1992, toate eforturile au fost incununate de succes: BP a semnat un contract de 300 de milioane de lire sterline pentru a exploata zacamantul urias de la Shah Deniz. "Argumentul final" al britanicilor a fost o plata de 8 milioane de dolari facuta companiei petroliere azere de stat. Abrahams lucreaza in prezent drept consilier la UE, noteaza The Daily Mail. Cum era de asteptat, nici BP nici MI6 nu au confirmat acuzatiile aduse de fostul director al companiei britanice.

Sursa: Ziarul Gandul

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu