Traian Basescu - Politicienii riscă să fie maimuţoi la comandă

Preşedintele suspendat Traian Băsescu spune că există pericolul ca oligarhii să comande, iar politicienii să devină "maimuţoi la comandă". Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă. Băsescu subliniază necesitatea separării oligarhilor de clasa politică şi declară că el nu se află sub influenţa vreunui grup de interese.

"Politicienii au devenit nişte marionete ai lui Voiculescu, Patriciu şi mulţi alţii. Voiculescu şi-a făcut partid, ca să controleze politicul, Patriciu controlează conducerea PNL, care a dat şi premierul. În acest moment există pericolul ca oamenii care nu sunt aleşi să decidă şi politicienii să fie nişte maimuţoi la comandă", a declarat Traian Băsescu.

În interviul acordat postului Europa Liberă, Traian Băsescu spune că grupurile de interese din politică încearcă să îl înfrunte cu propriile arme.

"Dacă eu am spus că sunt grupuri de interese nelegitime, au pornit campanii în presa pe care o deţin, încercând să demonstreze că şi preşedintele are un grup de interese în jurul lui, dacă am spus de oligarhi, au început să construiască o oligarhie în jurul preşedintelui", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai spus că nu pretinde o ruptură între clasa politică şi mediul de afaceri, pentru că politicienii trebuie să simtă întotdeauna pulsul comunităţii de afaceri.

Preşedintele suspendat a fost invitatul unei dezbateri cu public transmise, luni seara, de postul de televiziune B1. Traian Băsescu a răspuns întrebărilor lui Radu Moraru. La începutul dialogului, Băsescu a spus "Sigur da", întrebat dacă va câştiga referendumul.

Eu nu o să mă mai întorc la Tăriceanu niciodată:
"Nu aş putea spune că am încetat să mai fiu partenerul Guvernului. Guvernul a încetat să mai fie partener cu propriile angajamente...În iunie 2005, am constatat că Dinu Patriciu a devenit partener oficial al Guvernului. Eu am rămas partener al electoratului şi al românilor...Eu nu o să mă mai întorc la el (Călin Popescu Tăriceanu n.r.) niciodată".

"Ca şi copreşedinte al Alianţei, am cerut PNL să dea alt candidat la preşedinţie, când a fost incidentul cu sănătatea lui Stolojan. Mi-au spus să inversăm, să dea PD preşedintele şi PNL premierul, iar eu le-am spus să amânăm. A doua zi, opţiunea lor a fost să candidez eu. Atunci s-a stabilit să dea PNL premierul. Nominalizarea a fost o decizie internă a lor... Atunci se ştia de legătura dintre Tăriceanu şi Patriciu şi ea a fost ruptă, pentru că Tăriceanu a optat atunci pentru gruparea Stolojan, nu pentru gruparea Patriciu...Tăriceanu a sacrificat PNL, ca să fie la dispoziţia lui Patriciu."

"Electoratul PNL este demn de tot respectul... Votanţii UDMR nu trebuie văzuţi ca echivalentul lui Verestoy Attila care este varianta UDMR a lui Viorel Hrebenciuc... Nu m-am întâlnit cu Hrebenciuc de doi ani şi jumătate şi când m-am întâlnit nu am vorbit... Cineva ar trebui să îl pună într-un cuier pe Viorel Hrebenciuc...Dar i se va întâmpla asta curând".

Îi invit pe români să sacrifice o parte din ziua de sâmbătă pentru a merge la referendum:
"Sunt convins şi acum că au fost furate voturi de la Alianţă, în 2004...Nu am vorbit niciodată de tentativă de fraudare a actualului referendum... Diferenţa va fi de milioane de voturi... Împotriva demiterii vor vota peste 75 % dintre cei care se vor prezenta la vot".

"O prezenţă masivă la vot a românilor ar arăta că românii sunt mult mai copţi în democraţie decât cei pe care i-au trimis, de multe ori în eroare, în Parlament...Eu nu am fost oferta ideală pentru alegători, dar atât au putut produce partidele...Pe mine, o prezenţă de 80% poate nu mă avantajează, dar este important cum va fi privită România...Îi invit pe români să sacrifice o parte din ziua de sâmbătă pentru a merge la referendum...Nu eşti legat de o secţie de votare, şi la Poiana Braşov dacă eşti, poţi să mergi o jumătate de oră şi apoi să îţi continui weekendul".

Iliescu a confiscat Revoluţia şi a pus-o în slujba perestroikiştilor:
"Discursul lui Iliescu nu este agresiv, este al unui activist de partid obişnuit să mintă. Domnia sa este unul dintre creierele puciştilor, acum a stat la comanda parlamentarilor-mineri. Dânsul este un profitor al Revoluţiei, a confiscat-o şi a pus-o în slujba perestroikiştilor...Se prefigurează acuzaţia de genocid, pentru că cei mai mulţi morţi au fost după ce Iliescu a preluat puterea".

"Iliescu are impresia că eu am cerut să i se facă dosar. Nu am cerut niciodată să i se facă dosar lui Iliescu sau lui Patriciu...Iliescu - un fost şef de stat care a adus minerii ce au bătut bucureşteni, care a dat jos guverne cu înţelegere scrisă cu minerii...Iliescu a avut un rol hotărâtor să îl convingă pe Geoană, în acest demers al suspendării." Oligarhii vor plăti politic factura acestei înscenări:
"Ei sunt nişte oameni disperaţi şi o justiţie independentă va aduce mari pagube oligarhiei... Oligarhii vor plăti politic factura acestei înscenări. Le cer să se decupleze de decizia politică"."Ei au vrut să scape de preşedinte, folosind presa pe care o deţin şi crezând că îi vor păcăli pe români... De ce credeţi că nu l-am nominalizat pe Sorin Ovidiu Vântu între oligarhi? ...Deosebirea dintre Vântu şi Patriciu sau Voiculescu este că Patriciu şi Voiculescu au şi putere politică."

"Am greşit. Am avut o evaluare greşită (când a spus că va demisiona dacă va fi suspendat - n.r.) Am crezut că demisia mea ar antrena o competiţie... Voi folosi votul din 19 mai să influenţez lucrurile în sensul pe care îl vor românii...Voi face apoi ce spune Constituţia şi voi respecta votul românilor. Problema este dacă cei 322 îl vor respecta... Pe 19 mai, poporul dă un ordin clasei politice... Preşedintele nu are responsabilitate politică în faţa Parlamentului, ci în faţa alegătorilor...Dacă mă duceam cu pufoaică să văd unde e secetă, a doua zi venea şi Tăriceanu, tot cu pufoaică... dar nu le-a dat prin cap să dea drumul la instalaţiile de irigaţii".

Duda, mare prinţ, mare caracter
"Am foarte mult respect pentru Regele Mihai, am foarte mult respect pentru Marie Rose Mociorniţă, dar am puţin respect pentru Radu Duda, mare prinţ, mare caracter... Monarhia nu cred că este un proiect care să fie bine primit. Când ţi se spune ca Duda să fie rege, ţi se taie pofta".

Independenţa justiţiei este marea problemă:
"Explicaţia pentru această situaţie este cascada de lucruri care a deranjat...Nu am crezut că se mai poate crea o astfel de atmosferă, ca cea de la şedinţa din Parlament de combatere a comunismului".
"Despre cele 1,5 milioane de dosare trimise la CNSAS, nu ştiu dacă s-a făcut şantaj...Independenţa justiţiei este marea problemă, celelalte sunt tolerabile".
România nu mai are timp:
"Din păcate, nu putem avea un preşedinte de 17 ani. Toţi avem propria viaţă, carieră, asta nu înseamnă că rămâi ancorat în educaţie... Mulţi dintre politicieni sunt nişte mediocrităţi în meseriile lor... Trebuie făcute publice dosarele celor care au funcţii publice...România nu mai are timp. Nu mai puteam întârzia cu aflarea unor adevăruri".
"Nu i-am răspuns astăzi lui Vanghelie. Ce să-i spun? Du-te, nene, şi vezi contractele din vremea lui Lis, cu Luxten."

Magistraţii au prins gustul independenţei:
"Monica Macovei a fost procuror pe vremea comunismului. Şi care e problema ? ... Chiuariu a fost pus de Tăriceanu şi de Fenechiu să oprească dosare... Magistraţii au prins gustul independenţei".

Nu sunt un şef comod:
"Oamenii vin şi pleacă. Nu sunt un om comod, de multe ori nu îmi convine că echipa nu anticipează ce vreau. Nu sunt un şef comod....La furat nu sunt partener cu nimeni, la închis dosare nu sunt partener cu nimeni".
Cinci minute pentru şefia SRI:
"Discuţia pentru propunerea lui George Maior la directoratul SRI a durat cinci minute şi, după trei ore, încă cinci minute. L-am chemat pe preşedintele PSD Mircea Geoană şi i-am propus. A fost dorinţa mea să introduc acest sistem, zic eu democratic, a fost o dovadă de încredere".

Nu am dat semnătură pentru nicio vânzare de navă:
"Văcăroiu şi-a dat semnătura pentru nave, în 1990... Eu nu am dat semnătură pentru nicio vânzare de navă. În 1993 am predat toată flota AVAS-ului, am predat lui Dima-PSD".

Felixtown
Legătura dintre Traian Băsescu şi Dan Voiculescu a găsit-o Radu Moraru: Băsescu s-a ocupat şi de Felixtown, un port din Marea Britanie.

Sursa: Realitatea.tv

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu