Nor toxic la 160 de kilometri de graniţa cu România

BREAKING NEWS:
Un accident chimic a avut loc în Ucraina, provocat de deraierea unui tren. Trenul avea 15 cisterne încărcate cu fosfor galben, care este deosebit de toxic şi care la peste 40 de grade se aprinde. Un nor de substanţă toxică se întinde pe 90 de kilometri pătraţi şi pluteşte deasupra a 14 sate din jurul oraşului Lvov, în urma dezermetizării a cinci vagoane-cisternă. Vicepremierul ucrainean compara acest accident cu cel de la Cernobîl din 1986. VEZI IMAGINI CU NORUL DE FOSFOR ALB CARE AMENINŢĂ ROMÂNIA.

Locuitori oraşului Lvov au fost sfătuiţi să stea la domiciliu şi să nu consume alimente din producţie locală. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a semnat în această după-amiază un decret referitor la o serie de măsuri ce vizează limitarea consecinţelor accidentului feroviar.

Viteza aerului în zonă este de aproximativ 0 metri pe secundă, deci riscul ca norul să înainteze spre România este redus.

"Din informaţiile pe care le avem noi, până la această oră, autorităţile din Ucraina nu au transmis niciun fel de informaţie cu privire la acest nor poluant. De aceea este prematur să se facă declaraţii în acest moment despre modul cum vor evolua lucrurile", a declarat ministrul de mediului, Attila Korodi, în legătură cu acest incident. În acest moment, mişcările atmosferice nu sunt foarte puternice, iar norul nu va ajunge foarte curând în zona României, însă anumite schimbări ale vremii ar putea aduce norul deasupra ţării noastre în câteva zile. Experţii meteorologi au analizat curenţii de aer de deasupra Ucrainei şi României şi au ajuns la concluzia că deplasările atmosferice au ca direcţie nordul şi au o viteză de 10 kilometri la oră. Astfel, în următoarele 36 de ore nu există riscul ca acest nor toxic să se îndrepte spre România.

Douăzeci oameni au ajuns la spital, iar alte 800 de persoane au fost evacuate din Lvov. Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, printre răniţi se numără şi cel puţin patru membri ai echipelor de intervenţie, dintre care unul e în stare gravă.

Oficialii de la Kiev au anunţat bilanţul accidentului abia astăzi, deşi trenul a deraiat ieri după-amiază. Garnitura venea din Kazahstan şi se îndrepta spre Polonia. Vagoanele s-au răsturnat şi au luat foc.

Premierul face un apel la calm
"În acest moment la Ministerul Mediului a început o şedinţă de urgenţă pentru a se stabili eventualele măsuri care trebuie luate în cazul în care norul toxic va ajunge deasupra României.- a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Deocamdată nu avem o informare oficială din partea Ucrainei privind accidentul de ieri, autorităţile ucrainene nu au putut fi contactate.

S-a făcut o simulare pentru a se vedea traseul norului. Nu există riscul ca în următoarele 36 de ore norul să ajungă deasupra României." - a mai spus premierul făcând în acelaşi timp un apel la calm.
Sursa: Realitatea TV

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu