Tonus mental ridicat cu ajutorul meditaţiei

de Magda Şerban


Un exerciţiu eficient de meditaţie nu trebuie să fie extenuant
Un exerciţiu eficient de meditaţie nu trebuie să ...
Pentru a începe relaxaţi o nouă zi, opriţi alarma ceasului, porniţi filtrul de cafea şi dedicaţi următoarele zece minute exerciţiilor de respiraţie

De-a lungul anilor, au fost întreprinse numeroase studii referitoare la beneficiile pe care meditaţia le poate aduce atât organismului, cât şi psihicului nostru. Toate aceste cercetări au arătat felul în care meditaţia poate creşte imunitatea organismului, ajută la eliberarea emoţiilor negative, scade tensiunea arterială şi reduce efectele stresului.

Tot mai multă lume priveşte meditaţia ca pe o alternativă eficientă la tratamentele tradiţionale împotriva stresului. Potrivit doctorului Joan Borysenko, specialist în meditaţie, trebuie să apelăm la această practică cel puţin zece minute pe zi, pentru ca efectele să fie vizibile.

Lipsa timpului este principalul obstacol în calea unui regim de viaţă sănătos. Specialistul recomandă să începem fiecare zi cu câteva minute de meditaţie. "Opriţi alarma ceasului, porniţi filtrul de cafea şi dedicaţi următoarele cinci minute meditaţiei.

Veţi fi încântaţi de senzaţia de linişte şi relaxare care vă va cuprinde şi veţi dori să prelungiţi această stare. Meditaţia este recomandată să fie efectuată imediat ce ne trezim din somn, deoarece, după ce ne bem cafeaua şi dăm drumul la televizor pentru a urmări ştirile de dimineaţă, ne ­
vom trezi absorbiţi de alte gânduri şi griji".

Cum să începem meditaţia

Imediat ce ne dăm jos din pat trebuie să ne îndreptăm către un scaun cu spătar drept. "Cea mai comună problemă cu care persoanele, care încep să mediteze, se confruntă este faptul că organismul nu este obişnuit să se relaxeze fără să apară starea de somn", a explicat dr. Borysenko.

De aceea, atunci când stăm în poziţia de meditaţie, trebuie să fim aşezaţi pe marginea scaunului, cu spatele drept, aflat la o distanţă de câţiva centimetri de spătar. În acest fel putem fi siguri că vom medita fără să ne cuprindă somnul. Pentru a începe să medităm trebuie să ţinem ochii închişi, astfel suntem siguri că nimic nu ne va distrage atenţia.

Potrivit specialiştilor, cea mai uşoară formă de meditaţie pe care un începător o poate experimenta este concentrarea asupra sunetului propriei respiraţii. Pentru un efect pozitiv şi cât mai vizibil al meditaţiei, trebuie să relaxăm muşchii stomacului în momentul inspirării şi să îi încordăm în momentul expirării, permiţând astfel aerului să pătrundă mai bine în plămâni şi încurajând apariţia efectelor fiziologice ale relaxării.

Ceea ce fiecare dintre noi trebuie să realizeze este că mintea, neobişnuită cu astfel de exerciţii, va începe să se preocupe cu diverse gânduri. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze. Tot ce trebuie să facem este să ne relaxăm şi să revenim treptat să ne concentrăm asupra sunetului propriei respiraţii.

Această acţiune de concentrare asupra respiraţiei timp de zece minute zilnic este suficientă pentru a obţine efectul dorit, de relaxare şi calmare a simţurilor. "Cea mai mare greşeală pe care majoritatea oamenilor tind să o facă este să se complice cu programe de exerciţii fizice complexe.

Aceştia consideră că pentru a avea un program eficient de exerciţii trebuie să se trezească la 4:30 dimineaţa, să facă yoga timp de jumătate de oră, urmată de o altă jumătate de oră de meditaţie şi de exerciţii de respiraţie. În acest ritm, activitatea se transformă din relaxantă în extenuantă. De aceea mulţi renunţă", a conchis specialistul în meditaţie.

» Meditaţia presupune relaxarea fiecărui muşchi al corpului. Este o formă de autodisciplinare, ce presupune controlarea respiraţiei, având beneficii pe termen lung, deoarece o respiraţie corectă presupune întărirea sănătăţii şi a tonusului mental.

Gabriel Neacşu, instructor yoga
Susra: Adevarul

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu