Cine-i pune Antene lui Geoană?

Pesediştii au cerut Antenele; peciştii - să fie luaţi în buzunar la alegerile parlamentare. Dincolo de acest troc de la baza marii alianţe PSD-PC nu este decât demagogie. Dl. Voiculescu a făcut, pentru moment, o afacere bună: s-a asigurat, cu acte, că-şi va băga partidul şi în viitorul Parlament. Dl. Geoană a făcut o afacere proastă: a luat cu bani ceea ce putea lua gratis.

De ce i-ar trebui PSD Antenele? Şi presupunând prin absurd că le-ar obţine, ce ar face cu ele? Când a pornit să cumpere, contra locuri în Parlament, bunăvoinţa trustului media al lui Dan Voiculescu, dl. Geoană a plecat de la o serie de presupoziţii greşite.

1. Dl. Geoană probabil că trăieşte încă frica pesedistă că presa îi e ostilă. O prostie. Până să n-o dea în gard cu partidul, de i-a căzut tot fardul reformist, dl. Geoană a avut una dintre cele mai favorabile prese pe care şi-ar dori-o un om politic.

După 2004, s-a dus militantismul anti-pesedist al “unei anumite părţi a presei” care chiar a jucat rol de opoziţie politică sub regimul Năstase. Azi, PSD-ul lui Geoană nu mai este de înjurat. Este cel mult de râs.

2. Dl. Geoană se aşteaptă ca domnii Gâdea, Badea şi Cristoiu să măture pe jos cu “puterrrea porrrtocalie” şi eventual să trateze cu blândeţe PSD. Nu văd cum “Sinteza zilei” ar putea fi mai antibăsesciană decât în prezent. Dacă ar performa şi domnia sa la audio file-urile emisiunii, dl. Geoană mai mult ar încurca lucrurile. Aşa cum nu-l văd nici în formatul emisiunii d-lui Badea: ce să facă în plus, să-i deseneze bărbi d-lui Traian Băsescu în pozele din ziar?!

3. Pesediştii cred că, dacă au un trust de presă, îşi fac imagine. Acest lucru poate fi adevărat doar dacă există măsură şi bun simţ. Altfel, cazi în păcatul lui Adrian Năstase: excesul de mediatizare duce la o reacţie viscerală de respingere. Amintiţi-vă anul 2004. Câţi dintre dumneavoastră mai suportaţi atunci să-l vedeţi pe dl. Năstase pe micile ecrane? Azi, PSD are parte de o mediatizare mai mare decât alte partide din cauza/datorită convulsiilor mai dese. Dl. Geoană nu poate spera la mai mult: ar însemna că jurnalul TV ar fi cap-coadă despre PSD. Dl. Geoană nu poate spera nici la mai bine: telespectatorii simt ştirile coafate şi mută pe alt canal. Câţi dintre dvs. n-aţi zappat nervos când buletinul Antenei 1 este întrerupt de câte o reclamă cu PC, cu Piedone sau cu Fundaţia Dan Voiculescu prezentată pe post de ştire? Nu de laudă are nevoie dl. Geoană, ci de o relatare rece a faptelor sale.

Spuneam că dl. Voiculescu a făcut o afacere bună doar pe moment, vânzându-i d-lui Geoană ceea ce acesta deja avea: un trust de presă anti-Băsescu şi, în acelaşi timp, atent şi relativ corect cu PSD. Calculul pe termen lung este însă cinic şi greşit.

În Antenă, nu sunt toţi ca dl. Stan-cel-cu-laptop. Majoritatea sunt ziarişti. Munca lor nu poate fi negociată din patru în patru ani pentru interesul electoral al unui partid de doi lei. Forţa unei întreprinderi media stă în credibilitate. Ea se câştigă în ani de zile şi se pierde într-o clipă. Dl. Voiculescu nu s-a gândit cât rău poate face instituţiei de presă pe care o patronează, tratând-o ca pe o marfă negociabilă politic.

Personal, mă îndoiesc că va intra cu picioarele în politica editorială pentru a face servicii PSD. Nici nu trebuie. Răul e deja făcut şi el stă în mesajul pe care-l dă dl. Voiculescu, patron de presă. Nu ştiu ce a spus la negocieri, cert este că a reuşit să-l convingă pe dl. Geoană că deţine nişte ziarişti, pe care-i împrumută PSD-ului în campania electorală. Iată că dl. Voiculescu se poate apropia, atunci când vrea, de viziunea modernă, ieuropeană faţă de presă a duşmanului său de moarte, dl. Traian Băsescu: doar ce sunt ziariştii altceva decât o masă de tonomate în ieuro, cu care poţi face muzica aşa cum vrei în alegeri?!

de Florin NEGRUŢIU | 18 APRILIE 2008 Sursa: Gandul.info

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu