Ce altii fac si noi nu o sa facem niciodata! Şosele din cauciuc reciclat

In California s-a pus la punct un procedeu rentabil de transformare a deseurilor de cauciuc in kilometri de asfalt Reciclarea anvelopelor este in multe tari o problema dificila deoarece milioane de cauciucuri uzate ajung la groapa de gunoi si polueaza mediul.
In fiecare an, in California se aduna in jur de 42 de milioane de cauciucuri uzate. Dintre acestea, aproximativ 75% sunt reciclate, dar restul de aproximativ zece milioane de anvelope scoase din folosinta sunt aruncate la groapa de gunoi.
Pentru ca depozitarea cauciucurilor la groapa de gunoi si mai ales arderea deseurilor de cauciuc sunt puternic poluatoare pentru aer si sol, firmele de reciclare a cauciucului raman singura solutie de colectare a anvelopelor uzate prin care se asigura protejarea mediului.
Pornind de la aceste cerinte, in California a fost pus la punct un program ingenios de reciclare a cauciucurilor uzate si de trasformarea a cestora in asfalt in proportie de 100%.
Asfalt elastic si silentios
Noul procedeu transforma cauciucul care se arunca la groapa de gunoi intr-un asfalt cu proprietati superioare celui obisnuit.
Prin reciclarea vechilor anvelope se obtine un asfalt cu un grad mare de elasticitate si mai putin zgomotos. Din cauza elasticitatii sale sporite, acest asfalt se strica mai greu decat asfaltul obisnuit.
Proiectul de reciclare, creat de California Inte­grated Waste Management Board (CIWMB), a costat 325.000 de dolari si utilizeaza materia prima de la 21.000 de anvelope uzate. Cantitatea de asfalt obtinuta va fi utilizata la pavarea a aproximativ 17 kilometri de sosea.

Tot articolul pe Adevarul.ro

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu