Mircea Vasilescu - Scrisoare deschisă adresată Primului- Ministru Victor Ponta

București, 29 octombrie 2013

Domnului Victor Ponta, Prim-Ministru al României

Domnule Prim-Ministru,

Fundaţia Soros România este o organizaţie neguvernamentală cu o activitate neîntreruptă de peste 20 de ani, care promovează valorile societăţii deschise, drepturile fundamentale ale omului, democraţia şi statul de drept. Punerea sub semnul întrebării a acestor valori, în bună măsură din cauza comportamentului public al instituţiei pe care o conduceţi, ne determină să vă semnalăm astfel de situații grave petrecute recent.

Astfel, am constatat cu îngrijorare multiplicarea situațiilor în care profesioniști aflați în funcții publice sunt  destituiți într-o manieră intempestivă, prin decizii politice, fără a fi respectate rigorile unei evaluări neutre. În cursul lunii octombrie am notat următoarele situații:
-          procurorul șef de secție Lucian Papici a fost revocat din funcție la doar o săptămână după ce fusese delegat. Revocarea a fost transmisă prin fax, fără să existe o explicație a deciziei, ceea ce nu face decât să întărească speculațiile care leagă decizia de cel mai recent dosar instrumentat de procurorul Papici, cel care îl implică pe vice-premierul Dragnea.
-          directorul Institutului Geologic al României, Ștefan Marincea, a fost demis din funcție la scurt timp după ce a adus în atenția publicului posibile ilegalități ignorate de cei implicați în evaluarea proiectului propus de RMGC la Roșia Montana. Și în acest caz decizia a fost transmisă prin fax, în absența unei evaluări profesionale.
-          patru specialiști în domeniul patrimoniului, Prof. Dr. Nicolae Lascu, Lect. Dr. Celia Ghyka, Prof. Dr. Ana Maria Zahariade și Dr. Ioana Popescu, au fost excluși din comisii de specialitate ale Ministerului Culturii, la scurt timp după ce și-au exprimat public, într-o scrisoare deschisă, dezaprobarea față de activitatea ministrului de resort. Deciziile au fost comunicate verbal, fără alte explicații.

Ne reamintim și de situația din iunie 2012, când ministrul interimar al educației a emis un ordin care reorganiza un întreg consiliu academic - Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – în seara de dinaintea ședinței în care acest Consiliu urma să discute acuzațiile de plagiat la adresa dumneavoastră.

În toate aceste situații este vorba de schimbarea unor specialiști recunoscuți, certificați prin activitate și/sau prin titluri academice și independenți politic. Poate că au existat și alte motive ale deciziilor, dar, în absența unei evaluări, cele mai vizibile rămân cele politice. Este deosebit de grav faptul că astfel de persoane pot fi schimbate literalmente peste noapte, fără o evaluare obiectivă, atunci când declarațiile lor profesionale contravin intereselor sau opiniilor puterii politice. Acest modus operandi transmite un mesaj fără echivoc tuturor angajaților din sistemul public: tăceți sau veți pleca. Le cere funcționarilor publici să aleagă între probitatea profesională și siguranța locului de muncă.

Vă atragem atenția, domnule Prim-Ministru, că această evoluție subminează eforturile din ultimii douăzeci de ani de profesionalizare a funcției publice, introducând brutal arbitrariul în evaluarea activității specialiștilor din administrație. Cum putem cere unui funcționar public să respecte standardele profesionale și să pună mai presus de orice interesul public, dacă exemplele la cel mai înalt nivel sugerează că un comportament etic demn poate fi sancționat arbitrar?

Vă solicităm ferm să vă angajați public că veți lua măsuri imediate pentru a restabili situația de normalitate, că nu veți mai solicita sau permite schimbarea arbitrară a unor specialiști sau funcționari publici în absența unor evaluări profesionale riguroase și neutre. În acelaşi timp, vă solicităm să dispuneţi o anchetă cu privire la modul în care s-au decis aceste demiteri, sancţionarea celor responsabili pentru demiterea politică şi fără legătură cu activitatea profesională a unor reputaţi specialişti, precum şi dispunerea reparării prejudiciilor cauzate de aceste abuzuri.

Cu cele mai bune gânduri,



Mircea Vasilescu
Președinte al Consiliului Director al Fundației Soros România

Comments

Popular posts from this blog

"Poze Soc" din Lost - Gafa la Antena 1

Bestoftheweb.ro 02/25/2012 (a.m.)

Babuinii conduc Romania - astazi babuinul Relu Fenechiu